2008-06-07

McCains strategi

Politico skriver om en genomgång för pressen och tunga anhängare fick veta hur John McCain tänker vinna valet i höst och vad det har gjort hittills under våren. Tack vare det underbara internet kan ni se samma presentation av kampanjmanager Rick Davis. I den tar han upp fyra områden: Det politiska landskapet, the electoral map (vilka delstater som kommer vara i spel), organisationen och fundraising.

Det politiska landskapet
De medger utan omsvep att det är det värsta klimat kanske någonsin för en republikansk kandidat. Men visar att John McCain är populär som person och att väljarnas ideologi, speciellt i battleground states - och tvärtom med Barack Obama.

The electoral map
De lägger åtta delstater med totalt 143 elektorsröster i den demokratiska lägret och 17 delstater med 153 elektorsröster i det republikanska lägret. Sen återstår resten, 24 delstater och 242 elektorsröster som utgör årets battleground states. Han lyfter fram några delstater där McCain har en unikt läge, enligt Davis. "Följ Kalifornien nära!", säger Davis och hänvisar till alla intependents i delstaten. Han lyfter också bland annat fram Wisconsin och Minnesota, där de ligger tätt med Obama i opinionen. Dessutom Connecticut, något överraskande, där de också gör bra ifrån sig. Detta ger han credit till Joe Lieberman för. Dessutom såklart New Hampshire, där han är stark. Och så klart Ohio och Pennsylvania där han lyfter fram de områden som Hillary Clinton dominerade som han nu tror McCain kan ta hem.

Deras sammanställning just nu är 153 elektorsröster solida för republikanerna och 142 för demokraterna. 102 lutar åt republikanerna och 66 mot demokraterna. 74 stycken är tossup, alltså kan gå åt vilket håll som helst.

Organisationen
De har lärt läxan säger Davis och decentraliserat kampanjen till 11 regionala kampanjmanagers som får stort inflytande över budskap, fundraising och organisation. Vid utgången av juni kommer de vara igång och rulla i 27 delstater. Under de kommande fyra månaderna kommer de öppna över 500 lokalkontor.

Fundraising
Davis börjar med att påpeka att McCain vann primärvalet trots att han hade mycket mindre pengar. Sen visar han att de trots allt inte ligger så långt efter Obama just nu. Dessutom att Obama bränner mycket pengar medan McCains kampanj gör av med väldigt lite, till skillnad från början av primärvalskampanjen 2007. Här får man också se hur många anställda McCain har kontra Obama. 250 mot Obamas 800 anställda.

Kolla gärna hela presentationen, den är spännande.

4 kommentarer:

Tobias Levander sa...

Ohio, Pennsylvania, Michigan och Wisconsin är delstater McCain har god chans att ta. I Kalifornien är han chanslös (även om resultaten förstås kan visa på viktiga strömmar och terndenser bland väljarna) och Minnesota är en delstat där opinionsmätningarna visar på jämnt läge, men som jag tror Obama till slut kommer att vinna med flera procents marginal (demokraternas senatskandidat Al Franken kommer dock att förlora mot den sittande republikanen Norm Coleman, tro mig).
Min förutsägelse om hur presidentvalet går, delstat för delstat, finns här.

Tobias Levander sa...

Jag glömde New Hampshire, den delstat som mer eller avgjorde att McCain skulle bli republikanernas kandidat och vid två olika tillfällen gett honom segern. Som jag ser det är det nästan självklart att New Hampshire ger sina fyra elektorsröster till McCain, vad än opinionsmätningar i delstaten säger.

Andreas sa...

Nej, Al Franken kommer inte förlora mot Coleman, även om det blir jämt.

Mathias Sundin sa...

Ah, schysst med ytterligare tips Tobias! Jag lägger till bloggen i min rss-läsare.