2008-05-11

Liberal-konservativ

Ta en titt på undersökningen nedan. Den genomsnittlige väljare står ideologiskt närmare John McCain än Barack Obama. Det är detta många i Sverige glömmer när de tippar vem som kommer vinna i november. Det finns också flera andra faktorer som måste vägas in, men detta är en viktig.

7 kommentarer:

Peter sa...

Många glömmer också att medans liberala republikaner är ett utdöende släkte så frodas de konservativa demokraterna.

I Rasmussens undersökning gällande partitillhörighet så har nu demokraterna det största försprånget sedan de för sex år sedan började mäta detta månadsvis. Värt att notera är siffrorna innan presidentvalet 2004 och mellanårsvalet 2006.

Jag kommer börja oroa mig när personer nära republikanerna slutar skriva sånt här och sånt istället skrivs om demokraterna av demokrater...

chall sa...

hm, nu har "den tredje kandidaten" visat sig. En f.d. republikan som söker stöd som libertarian...

http://politicalticker.blogs.cnn.com/2008/05/12/barr-announces-presidential-bid/

Han fick en del utrymme imorse på de olika tvstationerna och folk har redan nu börjat fundera om han blir vad Clintonanhängarna kanske slänger sina röster på.

Själv är jag lite fundersam över hur så många demokrater kan vara så emot sitt eget parti att dom inte skulle rösta på Obama för att Clinton inte vann. nog skulle dom förutsätta att hans väljare röstade på henne?

Det är mer och mer en snygg retrtätt som verkar vara taktiken dock. Superdelegaterna hoppar över kanten och går till Obama i snabb takt - nu leder han såväl super som vanliga delegater.

Peter sa...

Bob Barr var ju en av republikanerna som ledde riksrättsåtalet mot Bill Clinton, så jag har ju svårt att tro att de som fortfarande minns det, och med tanke på att Clinton har mest stöd bland äldre så är de nog en del, skulle kunna tänka sig att rösta på Bob Barr.

Om Mike Gravel skulle lyckas bli vald till libertarianernas kandidat så hade det inneburit större problem för demokraterna, men Gravel är en riktig högoddsare.

Bob Barr, som defintivt kan ses som favorit, blir deras kandidat så kommer han dra mer republikaner än demokrater.
Han har ju visat sig vara en konservativ röst med samvete. Bland annat då gällande hans inställning till tortyr och konstitutionen.
Något som verkligen saknas bland dagens republikaner.

Peter sa...

Bob Barr introducerade förövrigt Ron Paul vid årets CPAC (Barr nämner Clinton i sin första mening...), Paul har ju vägrat ge sitt stöd till McCain och kommer nog snart att ge det till Barr. Paul som förövrigt planerar en hel del saker för republikanernas konvent.

Anonym sa...

Märkligt att väljarna fortfarande verkar tro att Obama och Clinton ligger nära varandra på den politiska skalan...de har med andra ord inte alls fattat varifrån Obama kommer. Ingen amerikansk presidentkandidat, inte ens McGovern, har haft sina rötter så djupt i extremvänstern som Obama. Det började redan med modersmjölken och sedan Ayers, Wright etc.

chall sa...

Peter> Jag håller iofs med om att Paul mest är ett hot mot McCain men samtidigt hör jag folk här borta - dom som inte vill rösta på "den andra demokratkandidaten" - som kan tänka sig att rösta på "the independent" egentligen oberoende av vad den personen tår för. Dom vill nämligen bara straffa ut partierna.

Sen känns det lite som om det har svängt till mångas förvirring. Nu börjar de behandla Clinton snällare, fastän under förutsättning att hon verkligen drar sig ur.

Själv undrar jag om det kan bli så att Obama förlorar en del av de vita äldre väljarna, samt de äldre kvinnorna, samtidigt som McCain förlorar de mer "liberala republikanerna som var emot kriget och frihandel". Då kan det vara mindre marginal än vad man kunde tro förr.

Vad gäller vänsterställningen på Obama är det intressant att det verkar gömmas undan såpass mycket...

Tobias Levander sa...

Under de kommande månaderna kommer vi helt säkert att höra en del om Barack Obamas kopplingar till olika mer eller mindre extrema grupper och aktivister på vänsterkanten. Hans sätt att bemöta sådana avslöjanden kommer att bli avgörande för hans chanser i november.
Genom att Barack Obama varit så pass okänd och sällan tidigare har granskats ingående, har mycket i hans förflutna förblivit okänt under större delen av hans presidentvalskampanj. Nu har de börjat komma fram och den långa primärvalskampen har gjort honom allt bättre på att hantera sådana frågor (om hans nominering hade varit klar redan i, säg, februari hade säkert mycket av det nu vet förblivit okänt fram till september eller oktober, då det hade kunnat fatalt skada hans kampanj).
Jag var rätt övertygad om att Obama var körd i november efter att filmklippen med pastor Wright uppmärksammats, men jag är nu betydligt mer tveksam. Detta eftersom Obama kunnat ta sig ur kontroversen relativt oskadd och de allmänna politiska vindarna allt mer tycks tala för att demokraternas presidentkandidat vinner i november, oavsett vem de nominerar.
Jag är också rätt övertygad om att Barack Obama inte är någon extremist, men hans kopplingar till personer som Wright och Ayers ser inte bra ut. I slutänden brukar dock val avgöras av hur folk uppfattar kandidaten, inte vilka personer kandidaten valt att umgås med i det förflutna.