2008-05-11

Ditt och datt

En av Obamakampanjens främsta konkurrensfördelar är deras förmåga att engagera nya väljare. Nu, i god tid innan valet i november, påbörjar de en stor väljarregistreringskampanj i alla 50 delstater.

Två personer i John McCains kampanj avgår efter att deras tidigare förbindelser till militärjuntan i Burma har blivit kända.

McCains kampanj har fört fram idén att McCain och Obama ska kampanja en del tillsammans. Till exempel genom gemensamma town hall meetings där de tar frågor från publiken utan att ha någon moderator som styr debatten. Obama svarade snabbt att han tyckte det var en bra idé.

Hillary Clintons sista hopp dog nu när hon tappade ledningen bland superdelegaterna. En ledning hon haft sedan början av kampanjen.

McCain signalerade i veckan sitt stöd för Joe Lieberman och John Warners ambitiösa klimatlag. Än så länge har de inte uppnåt de nödvändiga 60 rösterna som krävs för att hindra en filibuster. McCain håller ett tal om klimatförändringarna på måndag.

Enligt först Arianna Huffington och sedan av två skådespelare från West Wing så röstade inte John McCain för George Bush år 2000. Detta har naturligtvis förnekats av McCain.

I ytterligare ett drag för att försvara sitt beslut att överge det tidigare löftet att ta mot statliga pengar för kampanjen i höst funderar Obama nu på att sätta ett tak för donationer till kampanjen. Idag är gräsen 2300 dollar per person, Obama kan komma att sätta den lägre.

1 kommentar:

Peter sa...

Att de två lobbyister som nu "avgår" hade arbetat för regimen i Burma var känt av McCains kampanj, de valde bort en annan lobbyist då han arbetat för Ukrainas före detta primärminister (anklagad för korruption bland annat).
Men det var uppenbart okej att jobba för Burmas militärdiktatur... ...tills då att pressen fick reda på det...
Hursomhelst, det är allt en hel del lobbyister runt McCain...

Med tanke på att personer från McCains stab inledde diskussioner om att byta parti 2001, så är det väl inte särskit otroligt att han inte röstade på Bush? Hans kampanjande för Bush betyder ju också mer för Bush än vad hans röst skulle gjort. (Kuriosa, McCain var en av två republikanska senatorer som röstade emot Bush första skattesänkningspaket, den andre, Lincoln Chafee, röstade på Bush Sr 2004...)

Finns, som redan påpekat, inget löfte från Obama om att gå med på statligt stöd i presidentvalet. Han ville en ordentlig överenskommelse som även skulle gälla inställningen till 527-grupper bland annat. Men efter McCains egna problem med kampanjefinanslagarna (något som du totalt verkar ha missat, för du är ju inte partisk eller så), så finns det ju inget skäl för Obama att lova något.
För övrigt så är det ju intressant att republikanen tvingas förlita sig på pengar från staten medans demokraten kommer finansieras genom privata donationer...