2008-03-09

Storseger för Obama

En seger var väntad för Barack Obama i Wyoming. Men genom den övertygande marginalen, 61-38, så bromsar han det momentum Clinton fick efter segrarna den 4 mars. Dessutom tar han igen en tredjedel av de delegater som Clinton tog in då. Obama vann netto två delegater idag. Clinton vann bara totalt sex delegater netto i Ohio, Texas, Vermont och Rhode Island.

På tisdag röstar Mississippi, som troligen blir ytterligare en seger för Obama. Lyckas han ta igen netto fyra delegater och därmed utraderar det Clinton tog in så kommer Clintons momentum så gott som avstanna helt. Det enda hon har kvar är det faktum att hon är duktig på att vinna stora delstater och därmed kan ifrågasätta om Obama kan vinna dessa i valet i höst.

Ni har även Bill Clinton sagt att en gemensam ticket med Clinton och Obama vore svår att stoppa för republikanerna. Han säger att Hillary alltid varit öppen för det. Obama försöker undvika ämnet men säger att han inte kommer ställa upp som vicepresidentkandidat.

3 kommentarer:

Anonym sa...

1. Obama vann Texas delegatmässigt, eftersom Texas röstar i två steg. Först med ett primary, sen med ett caucus. Hillary vann primaryet, men Obama vann caucuset ännu mer, så han vann totalt.

2. Det är ju lustigt att Bill Clinton kan se Clinton/Obama som ett förslag. Det är ju som att tvåan i Tour de France absolut kan tänka sig att ha ledaren som hjälpryttare...

Peter sa...

Obamas vinst i Wyoming i all ära, men den viktigaste valet igår var i Illionis. Fyllnadsval i statens 14:de distrikt till representanthuset.

Distriktet har sänt republikaner till Washington DC sedan 1974 (även om det inte längre ser likandant ut), vidare så sedan 1987 så har det representerats av Dennis Hastert, representathusets talman från 1999 fram till 2007. Han valde att inte ställa upp för omval efter att republikanerna förlorade kontrollen över represtanthuset.

NRCC har öst in pengar till det har valet, de spenderade runt $1,3 miljoner dollar (vilket är 20% av vad de hade i kassakistan i slutet av januari), DCCC har spenderat runt $1 miljon.
Vidare så har både McCain och Obama hjälpt sina kandidater, McCain hjälpte till att samla in pengar och kampanjade, medans Obama bland annat ställde upp i en film för demokraten.

Det hela slutade med att demokraten Bill Foster vann över republikanen Jim Oberweis med 52%-48%.

Resultatet kommer att ge Obama mer superdelegater (förrutom då Foster som nu blir en superdelegat), då dessa kommer att se den positiva effekt som han ger dem i valet i november om han blir demokraternas kandidat till presidentvalet.

Republikanerna å andra sidan misslyckas stort i det första valet 2008, NRCC har redan tidigare problem att samla in pengar och det här kommer inte göra det hela bättre. Ett stort antal republikaner har redan gett upp och kommer inte att ställa upp för omval och detta kan mycket väl leda till att fler väljer att hoppa av.

NRCC försöker att spinna det hela, men misslyckas defintivt.

Lite kuriosa, Ronald Reagan föddes i distriktet. Och de distrikt som Tom Delay och Dennis Hastert representerade representeras nu båda av demokrater...

chall sa...

Det är ju ett par som spekulerar i den där gemensamma biljetten... Jag vet inte, Obama kan ju alltid ställa upp igen _om_ han nu inte vinner.

Att han skulle vilja ha Clinton med sig som VP undrar jag... ibland är det ju många saker som sagt som an inte kan ta tillbaka.