2008-03-13

Ditt och datt

Jag har lite svårt att förstå att Eliot Spitzer kan vara en så stor nyhet i svensk media. Att jag skriver lite om det här på bloggen är väl inte så märkligt, den handlar ju trots allt om amerikansk politik. Det påverkar ju bara presidentvalet marginellt. Nåja, jag ska väl inte klaga när de skriver om amerikansk politik, men lite märklig nyhetsvärdering är det. Hur som helst, han avgår på måndag. Han efterträds av en man med få fiender, enligt Washington Post.

John McCain har inlett sin kampanj för att vinna i november. Han började i går med ett besök för att tacka de som hjälp honom med än några andra - väljarna i New Hampshire.

Han kan då glädja sig med att stödet för Irakkriget är det högsta sedan 2006. 53 % tror att USA kommer bli framgångsrika, upp från 42 % i september förra året. De som tycker att kriget går bra ökar också från 30 % för ett år sedan till 48 % idag, lika många som tycker det går dåligt. 49 % vill att trupperna ska tas hem så snart som möjligt, 47 % vill att de stannar tills uppgiften är avklarad.

Geraldine Ferraro avgår nu från Clintons kampanj. Hillary Clinton har tagit avstånd från hennes uttalanden.

Fackföreningen AFL-CIO lanserar en jättekampanj mot John McCain. Enligt uppgift satsar de inte mindre än 53 miljoner dollar på McCain Revealed.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Appropå Spitzer så tycker jag väl ändå att det har en relevans för presidentvalet. Han var ändå guvernören i New York och gick ut i The Daily Show för att endorsa Clinton. Hon försöker ju samla New York-basen av demokrater, speciellt de högt uppsatta, det är ju ändå "hennes" stat..

Mathias Sundin sa...

Jovisst har det relevans, men ytterst lite. Det kommer inte påverka utgången om nu inte Bill Clinton hängde med på besöken, typ.

Anonym sa...

Samma sak kan man väl på sätt och vis säga om hela amerikanska valet. Vad har det "egentligen" för intresse för det svenska folket? Flera man känner har uttryckt en kommentar i stil med: "Varför skrivs det så mycket om amerikanska valet för?" etc. Jag kan hålla med till stor del egentligen. När de större dagstidningarna och kvällstidningarna har följt PREMIÄRVALET sedan Dag 1 så är det ändå lite väl mycket tycker jag.

Det var knappast sådant här pressuppbåd vid förra valet. Visst, detta är lite intressantare, speciellt på demokraternas sida, men ändå.

Man får en känsla av att det är mest tidningarna och de skribenter som följer valet som är mest intresserade, och väljer att lägga många spaltmeter på det, utan att deras läsarkrets är just lika intresserade.

Jag skulle definitivt vilja se en riktig artikel om varför just det amerikanska valet plötsligt fått sådant intresse helt plötsligt. Är det hela grejen med Kvinna eller Svart som lockar?

chall sa...

he, jag tror att det är det gamla vanliga lösnummertricket, dvs politiker (gärna i ett annat land så man inte måste visa hänsyn) och sexskandaler!! Så kan man gärna skriva lite om att hoppa i galen tunna när man själv varit så uttalat moralisk.

Det är något extra med det där "ju högre upp man sätter sig desto hårdare blir fallet".

Relevans för Sveriges tidningar, inte stor... men det är ju å andra sidan kanske inte Hiltons senaste pojkvän heller?

Anonym sa...

Det här med sex och politik.
Visst är Hilary old news och hela tanken med att rikets tidigare första dam har så mycket erfarenhet rätt mögig. Är det Laura Bush nästa gång? Visst, taskig jämförelse, Hilary är smart och har bedrivit politik, men det är inte mögigheten som gör att jag har svårt att gilla det.
Jag skulle ha haft full respekt för henne om hon den 11 januari 2001 hade begärt skilsmässa från den där horkarlen Bill. Jag är inte moralist, men en sån svinpäls skiljer man sig ifrån.

Anonym sa...

Spitzer var guvernör i USAs 3:e folkrikaste delstat och han har endorsat Clinton. Spitzer har även förekommit i valdebatten när man pratade om huruvida det var rätt eller fel att tillåta körkort för illegala immigranter. Clinton flipp-floppade som vanligt i frågan, vilket gav henne negativ kritik och vissa svårigheter.

Niklas Frykman sa...

McCain skulle nog inte åka till NH och 'tacka' om det inte vore en swingstat... ;)

Anonym sa...

Apropå NH; McCain är ju en politiker som andra...

Anonym sa...

Apropå Spitzer, eller Mr Clean, glömde jag tillägga att han ansågs som en rising star i demokratiska partiet och en som kanske kunde bli den förste judiske presidenten så viss uppmärksamhet bör hans fall få även härhemma, där man suger i sig det mesta som demokraterna gör.

Tobias Levander sa...

Michael, jag är definitivt ingen trogen demokrat, men jag tror inte säker på att det är så klokt att från republikanskt håll försöka använda denna historia för egen vinning nationellt eller överhuvudtaget. De flesta av de stora skandalerna på senare år har drabbat republikanerna, inte demokraterna, vilket det inte är svårt att påminna väljarna om. Man ska inte kasta sten i glashus..
Den konservative, familjevärdesförespråkande senatorn David Vitter från Louisiana gjorde i princip samma sak som guvernör Spitzer och Vitter sitter kvar (troligen mest för att republikanerna skulle riskera att förlora denna senatsplats vid ett extraval).
Från svensk horisont har denna historia förstås ingen betydelse alls. Hur många av alla svenskar som besöker New York varje år vet ens vad guvernören heter?