2008-03-23

Del ett av McCains kampanj klar

John McCain kan ta det ganska lugnt och fokusera på att presentera sig själv för ett bredare spektrum av väljare nu när demokraterna fortsätter att puckla på varandra. Han avslutade i veckan en resa tillsammans med två kollegor från senaten, som också stödjer hans kampanj, Joe Lieberman och Lindsey Graham. De tre besökte Irak, Jordanien, Israel, Storbritannien och Frankrike, i den ordningen.

Irak-delen blev inte helt lyckad på grund av McCains misstag när han sa att Iran tränade och hjälpte Al Qaida i Irak. Det finns information om att Iran stöttar shiitiska grupper i Irak, men Al Qaida i Irak är sunni. McCain vidhåller att han bara sa fel. I Israel besökte han bland annat ett museum över förintelsen. I London träffade han premiärminister Gordon Brown och åt frukost med hans företrädare Tony Blair. Resan avslutades i Paris med ett möte med Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som McCain träffade för tredje gången och som han brukar skämta om ute i kampanjen:

"In case you haven't noticed, France elected a very pro-American president, which means if you live long enough, anything can happen!"


Sarkozy kan inte vara mer än en tvärhand hög. McCain är nämligen inte speciellt lång.

Enligt uppgift är McCain kvar i London ett par dagar för lite semester.

På resan har han visat upp hur han kommer agera som president. Han betonar hur han ska lyssna mer på sina allierade. Det är en annan ton än George Bushs. Han har också en del politiska fördelar jämfört med Bush. McCain förespråkar ett nytt klimatavtal ala Kyoto. Han vill stänga Guantanmo. Han uttalar sig och jobbar aktivt mot tortyr och kritiserade hårt det som hände i Abu Ghraib. Men när det kommer till Irakkriget är han såklart ofta på kollisionskurs med många andra ledare i världen.

Jag tror dock att McCains kampanj lyckats visa upp en annan sorts ledare än Bush. En som visserligen är benhård i kriget mot terrorismen men också tänker prata med en annan ton i världspolitiken.

När McCain återvänder till USA börjar del två av hans general election kampanj. De kickar igång Service to America tour som berättar historien om hur han tjänat sitt land och hur det format honom till den han är idag. Från krigsskola och Vietnamn till kongressledamot och senator.

10 kommentarer:

Anonym sa...

McCain känns oerhört presidential i kontrast till obama/clinton för närvarande. Undra hur svårt det blir för den demokratiske kandidaten att springa ikapp McCains kampanjmässiga försprång.

Andreas Adersjö sa...

Är inte McCain för tortyr nu? Bytt åsikt väl?....Eller?

Vet att han inte var för det innan men sen har jag för mig att jag läst nåt annat och då automatiskt tänkt att han som själv varit krigsfånge borde väl om någon kunna sympatiseras med de krigsfångar som kan utsättas för tortyr. Ynkligt ifall han bytt åsikt men det kanske han inte gjort då...

Anonym sa...

Så, Andreas, det du egentligen vill säga är att du misstror McCain och vill smäda honom men inte kommer ihåg riktigt om det fanns något skäl för det? Skarpt.

Anonym sa...

McCain har samma ståndpunkt om tortyr idag som tidigare, dvs. emot. Allt annat är desinformation.

Peter sa...

McCains omsvängning när det gäller tortyr är fullt förstålig, precis som när det gäller Bushs skattesänkningar eller hans inställning till ledare från den religiösa högern.
Vad han egentligen tycker spelar ingen roll, han behöver den republikanska basen för att kunna vinna, så enkelt är det.

Ola J Hedin sa...

158 cm. Enligt uppgift finns ett badkar i Elyséepalatset som är lika långt som Presidenten.

Mathias Sundin sa...

Ola: Jag tänker inte fråga hur du vet det =)

Andreas Adersjö sa...

tom:

Istället för att gissa vad jag vill eller inte vill, fråga. Eller ännu bättre, svara på min fråga istället för att komma med en sådan korkad kommentar.

Finns två inlägg precis efter ditt som säger två olika saker, men jag som frågeställare ska tydligen kunna veta svaret på frågan jag själv ställer? Å andra sidan hade det kanske varit "skarpt".......

.....
Ehm, har "michael rosendahl" eller "peter" rätt? Källa någon?

Andreas Adersjö sa...

Eftersom folk sa både det ena och det andra fick jag väl kolla upp det själv.

2006 emot tortyr...
http://www.johnmccain.com//Explore/FederalistSocietySpeech.htm

2008, tydligen för tortyr men inte alla former utav tortyr...
http://youtube.com/watch?v=kDmBTmYhZ1E

Har jag fattat rätt?

Tobias Levander sa...

Helt klart är att McCain röstat på olika sätt i olika omröstningar och nu senast inte förbehållslöst definierat "water-boarding" som tortyr.
Hans definition tycks förändras med med vad som är politiskt rätt, då han röstade med Bush och busarna då han tycktes vara på väg att ta hem republikanernas nomineringskamp men behövde några sista konservativa röster. Detta var förstås en besvikelse för alla oss som hoppats att McCain skulle göra med många av de mest tvivelaktiga sidorna av Bush/Cheney-administrationens utrikespolitik (men upprätthållit de stora linjerna, som en kompromisslös kamp mot terrorismen och en fortsatt truppnärvaro i Irak), men det är ingenting att fästa för stor vikt vid.
Faktum kvarstår att McCain principiellt är motståndare till tortyr och har goda skäl att vara det.