2008-03-22

Det han sa är viktigare än hans stöd

Bill Richardson endorsade igår Barack Obama. Han pekade på Obamas tal som extra viktigt i hans beslut men egentligen bestämde han sig för ett par veckor sedan, men hade då planerat in en semester. Innan dess var han faktiskt mycket nära att i stället endorsa Hillary Clinton. Vi vet sedan tidigare att endorsements inte spelar speciellt stor roll för hur väljarna sedan röstar. Men denna endorsement kunde inte ha kommit lägligare när Obama nu behöver all positiv media han kan få.


Men det finns en sak som jag tror jag kan bli mycket viktigare än det. Det är vad Bill Richardson sa om Hillary Clinton:

“Senator Clinton has a right to stay in the race, but eventually we don’t want to go into the Democratic convention bloodied. This was another reason for my getting in and endorsing, the need to perhaps send a message that we need unity.”

Han uttrycker sig mycket försiktigt men är den första tunga demokraten som ändå säger att Hillary Clinton borde hoppa av. Det kan leda till att fler våga säga det och säga det mer rätt ut. Om så blir fallet kommer Clinton få jobbiga veckor fram till Pennsylvania att förklara varför hon ska vara kvar när hennes chans att vinna är så liten.

7 kommentarer:

Tobias Levander sa...

Helt riktigt. Senator Clinton har knappast någon chans att bli demokraternas presidentkandidat, men tack vare sin man och sitt kändisskap kan hon hänga med som kandidat ända till slutet (konventet). Medierna älskar en jämn kamp, så de fortsätter låtsas att Clinton kan vinna.
Demokraterna har redan gjort sitt val av presidentkandidat. Jag misstänker att de valt en kandidat som (bl a genom kopplingen till pastor Wright) kommer att visa sig ovalbar och avfärdat en valbar kandidat p g a brister som var mindre än den nominerade uppstickarkandidatens.
Välkommen, president McCain!

Anonym sa...

Jag tror inte alls att Obama är ovalbar, inte än i alla fall. Pastor Wright-intresset kommer att ha runnit ut i sanden långt före kapplöpningen är som värst då de riktiga skeletten i garderoberna kan dyka upp.

Mathias Sundin sa...

Jag tror inte heller Obama är ovalbar (vilket ord =). Den mer akuta i Wright-storyn kommer säkert att ha ebbat ut men det finns delar i den som kan poppa upp igen. Vad har Obama hört exempelvis. Men framförallt är det en del i bilden av Obama som mer vänster än han utger sig för att vara. Jag säger inte att det är så, men så kommer det uppfattas och republikanerna kommer göra sitt för att hjälpa till med den bilden.

Anonym sa...

Hillary har chans att bli nominerad och har all anledning att stanna i racet om hon menar allvar - och det gör hon! Om hon plockar de stora delstater som är kvar, härnäst PA, vilket allt klart tyder på, kan momentum mycket väl spilla över till hennes fördel. Granskningen av Obama har också kommit igång och den räkmacka han seglat på hittills är sen länge förbi. Även det talar till Hillarys fördel.

Om hon lyckas plocka samtliga stora delstater betyder det också mycket. Det är svårt att bortse ifrån ett sånt faktum. Då skiljer inte heller mycket i vare sig delegater eller röster och frågan är vidöppen för partieliten - superdelegaterna - att avgöra. Detta blir nog en hård och uppslitande strid med blankslipade vapen. De diskussioner jag sett i Meet The Press mellan tunga demokrater som Ed farell, Chuck Schumer, Bill Bradley m.fl. bekräftar den bild jag har av mycket hårda motsättningar inom partiet.

Niklas Frykman sa...

Richardson har alltså bestämt sig för vems vicepresident han vill bli... ;)

Tobias Levander sa...

Jag tror fortfarande att Obama är "ovalbar" (jag håller med om att det är konstigt ord) och tror att pastor Wright-kontroversen kommer att hänga med ett bra tag.Samtidigt kan jag inte se ett scenario där senator Clinton vinner nomineringen.
Det känns kontraintuitivt att tänka sig en amerikansk president med en långvarig, nära relation med en person som pastor Wright, vars åsikter ("God damn America") ligger mycket långt från den amerikanska genomsnittsväljaren.
Jag har svårt att tro att senator Obama är valbar och jag är helt säker på att han är det demokratiska partiets kandidat i höstens val.
Hillary Clinton kan helt enkelt inte vinna.

Tobias Levander sa...

Anledningen att inte senator Clinton kan vinna är att superdelegaterna inte kan välja att bortse från vinnaren av flest partiomröstningar och primärval och vinnaren av flest antal röster, som i båda fallen är och kommer att förbli Barack Obama. Att inte välja honom skulle splittra partiet.