2008-02-16

McCain vs Obama

John McCain har nu helt naturligt börjat fokusera mer och mer av sitt utrymme i media på att konfrontera Barack Obama. Senaste tricket är public financing där Obama hamnat i en besvärlig situation. Läget är följande.

För lite drygt ett år sedan, när Obama precis börjat sin kampanj och hans fundraisingkapacitet var tämligen okänd fick han en del uppmärksamhet och beröm för sitt förslag att tillåta kandidaterna att samla in pengar för general election, men ändå senare välja public financing. I det amerikanska systemet finns många regler kring finansiering av kampanjerna. En är att de kan välja om de vill få skattemedel till sina kampanjer. Det sätts då en gräns på hur mycket pengar de får göra av med från konvententet fram till valdagen på 85 miljoner dollar.

Obama sa då att han skulle "aggressively pursue an agreement with the Republican nominee” om att de båda skulle acceptera public financing om de blev respektive partis kandidat. Den enda som sa att han skulle göra det var John McCain.

Nu påminner McCain Obama om hans tidigare utfästelser. McCain säger att han tar emot public financing om Obama gör det. Men läget är ju såklart helt annorlunda nu. Obama har visat sig dra in pengar som ingen annan kandidat någonsin tidigare. Vilket självklart är en stor tillgång för honom. Han skulle med mycket stor sannolikhet ha mer pengar att röra sig med än McCain i valet. Därför vill han nu inte lova att han ska ta mot public financing. Han säger att hans folk ska sätta sig ner med McCains folk om han vinner demokraternas nominering.

McCains folk börjar vrida om kniven:

“We believe it will be very instructive to voters to see whether or not Obama reaffirms the commitment he has already made."

Obama har tidigare pratat en hel del om kampanjfinansiering och McCain var den som drev igenom den nuvarande lagstiftningen på området i USA. Det ska bli intressant att se hur Obama försöker ta sig ur den här knipan.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är en typisk sak som ingen svensk tidning skulle drömma om att skriva om.

Anonym sa...

Iofs förstår jag inte problemet. OK; båda kandidaterna tar emot public financing. X antal kronor.
Det hindrar väl inte deras supporters från att organisera sig själva, eller för att stora rallies ska kunna skapas etc?

Peter sa...

Det är mycket enkelt. Han säger att han kommer att forsätta att samla in pengar även till presidentvalet.

Med tanke på hur mycket Obama drar in mot McCain så vore det bara fånigt att göra något annat. Obama planerar att vinna.

Hur länge tror du att McCain kan klaga över att Obama ändrar sig innan det blir fånigt?
Republikanska väljare vill inte heller bli påminda om McCain och kampanjereformer...

Hade McCain varit i samma position som Obama så hade han också valt att ändra sig. Som när han nu röstade emot att förbjuda tortyr.
Och McCain kommer att flipp-floppa fler gånger för att få stöd från den republikanska högern.

Gissar att det mer handlar om att McCain försöker få Clinton vald. För att väl i ett presidentval så kommer den här frågan inte spela någon som helst roll.

Anonym sa...

Självklart hade McCain gjort likadant. Men det visar också att Obama inte är annolrunda än andra politiker, vilket han vill påskina. Han, likt alla de andra, saknar skam i kroppen och har inget högre mål än att tillkämpa sig makt och personlig ära.

Mathias Sundin sa...

Jag tror just som anonym nummer tre, att detta är en del i ett utmåla/visa (vilket man nu tycker känns mest rättvisaden) att Obama inte alls är något annorlunda än de flesta andra. Han säger saker som han sen backar från utifrån hur det påverkar honom personligen.

För McCain är det en win-win. Om Obama skulle acceptera public financing tappar han en av sina största styrkor. Gör han det inte så glimtar den vanlige cyniske politikern fram.

Anonym sa...

Men jag förstår ändå inte. OK, de går ned på public funding bägge två. Obama vinner den kampen pga en betydligt starkare gräsrotkampanj. Han har ju organiserat nedifrån och upp nu, inte uppifrån och ned.

Alla de precinct captains och "marktrupperna" finns ju kvar. Samtidigt får väl ändå andra personer åka runt och kampanja för dem?

McCain är rädd att ställas mot Obama, det är även min misstanke. Han vet, han lär ju också se poll efter poll som visar samma sak - McCain slår Hillary i ett val, men Obama slår McCain. Med detta i åtanke är det väl givet att han vill tävla mot Clinton? Får han göra det har han halva slaget vunnet innan kampanjens första dag börjar.

Peter sa...

Steve Benen har en bra post om det hela.

McCain verkar flipp-floppa vilt gällande finanseringen av sin kampanj både då gällande presidentvalet men även primärvalet.

McCain verkar även ha fått ett lån på $1 miljon genom att delvis använda sig av framtida pengar från publik finansiering under primärvalet som säkerhet. Det kan till och med vara så att han egentligen nu är tvingad att gå med på publik finansiering för primärvalet. Något som McCain har sagt nej till eftersom det skulle sätta begränsningar på hur mycket pengar han får samla in och spendera fram till konventet.
Om så är fallet så är det definitivt klart värre än att Obama skulle ändra ett löfte. (Om det nu var ett löfte.)
(via HoldFast)

Som sagt, jag gissar att Obama kommer att säga nej, McCain kommer att gnälla om det ett längre tag vilket bara kommer att leda till att de republikaner som tycker illa om McCain kommer att bli påminda om McCain-Feingold.

Andra tycker att Obama skall gå med på det, om och endast om, båda kandidaterna inte kommer att tillåta eller stödja attacker från 527 grupper.
Tror inte precis att det är en särskild bra idé dock...

Anonym, det är därför McCain tar upp det nu. Han hoppas att det skall få effekt på demokraternas primärval.

Mathias, har kanske missat dina kommentarer till att McCain nu går den republikanska högern till mötes gällande något för honom så viktigt som att USA inte skall tortera (han har ju erfarenhet av det från sina år som fånge i Nordvietnam).
Cynisk politiker som gör allt för att vinna?
Kommer det ha någon som helst påverkan på uppfattningen att han är en "maverick"?
Tror du att det, och liknande omsvängningar, kommer att riskerar att han kommer att tappa oberonde väljare?