2008-02-20

Klara segrar för McCain och Obama

John McCain vann tämligen enkelt med 55-37 i Wisconsin. Dessutom vann han de kvarvarande delegaterna i Washinton State. Enligt exit polls förlorade han som vanligt de som går i kyrkan mer än en gång i veckan, de som kallar sig "very conservative" och born-again christians men vann alla andra grupper.

Barack Obama vann även han stort över Hillary Clinton, 58-41. Det är ett rejält nederlag för Clinton som satsade hårt på att jämna ut spelplanen mot Obama genom en seger eller ett bra resultat i Wisconsin. Sex av tio väljare är kvinnor, nio av tio är vita, fyra av tio tjänar mindre än 50 000 dollar per år nästan sex av tio saknar collegeutbildning. Grupper som utgjort hörnpelare i hennes väljarkoalition.

Men enligt exit polls förlorar Clinton både de som tjänar under 50 000 dollar och de som saknar collegeutbildning. Dessutom lyckas hon inte vinna gruppen kvinnor, 50-50. Denna trend startade synas ordenligt i Maryland och Virginia och förtsätter nu alltså.

Självklart måste de gå åt motsatt håll om hon ska kunna vinna det här.

1 kommentar:

Peter sa...

Obamas segrar var ju klart mer övertygande än McCains med tanke på bådas motstånd och att McCain i praktiken är klar som den republikanske kandidaten.

Två blåa stater där McCain bara lyckas få en majoritet av rösterna i ena.

Uppenbart så var Huckabee inte i närheten av McCain, men hans 37% i Wisconsin innebär att han inte hoppar av. Kommer som sagt bli intressant att se hur Texas röstar.

Hur tidigt kunde man rösta i förväg i Washington? 20% av rösterna gick till Romney...
Detta då med tanke på att Romney fick ju 15% av rösterna i Washingtons caucus efter att han lagt kampanjen på is...