2008-02-20

McCain fokuserar på Obama

John McCain har lämnat Mike Huckabee bakom sig och det blev uppenbart ikväll, om inte förr, att han tror att Obama tar hem den demokratiska nomineringen. I segertalet fokuserade han på Obamas oerfarenhet:

“I will fight every moment of every day in this campaign to make sure Americans are not deceived by an eloquent call for change."

“It’s no more than an eloquent but empty call for change that promises no more than a holiday from history and a return to false promises and failed policies of a tired philosophy that trusts in government more than the people."

“My friends, I’m not the youngest candidate — but I am the most experienced."

Det låter väldigt likt Clintons försök att ställa erfarenhet mot Obamas retorik. Då kunde man omedelbart dra slutsatsen att eftersom det inte funkar för henne kommer det inte funka för McCain.
Men för det första är McCain en annan person än Clinton och för det andra är han republikan. Folk är väldigt känsliga när två från samma parti angriper varandra, därför måste Clinton vara väldigt försiktig. Men mellan två partier kan handskarna kastas längre bort. McCain kan attackera mycket hårdare. Om det gör att kritiken kommer att bita återstår dock att se.

2 kommentarer:

David Holmberg sa...

En skillnad med McCain jämfört med Hillary, är att han inte är en kandidat som väljare antingen är starkt för eller starkt emot, som Hillary och G.W Bush ibland sägs vara. McCain kan också attrahera ett mellanskikt av väljare och han har en hög ”likeability”.

Rent spontant känns det ändå som McCain kan få en svår valkampanj, för att vinna i november måste han dels få upp ett starkt stöd och valdeltagande bland republikanernas kärnväljare och dels ta mittenväljarna. Det blir ett tvåfrontskrig som kan bli tufft, hur attrahera en grupp utan att tappa den andra? Obama har inte det problemet, kärn-demokraterna ställer redan upp bakom honom så han kan fokusera på mitten.

Peter sa...

Obama skriver om en möjlig uppgörelse med McCain angående presidentvalskampanjen. Som redan har påpekats så vill Obama att de skall komma överens om fler saker än bara hur deras kampanjer skall finansieras.

---

McCain fick ju ett lån på $1 miljon mot att han lovade att om han misslyckades med kampanjen så skulle han stanna kvar och acceptera publik financiering så att han kunde betala tillbaka lånet.

Amerikanska skattebetalare skulle alltså betala för hans misslyckade kampanj som han då hade gett upp...

Att han också stannade kvar då bara för att få pengar att kunna betala tillbaka med skulle också innebära att han skulle ta röster från andra kandidater.
Och folk klagar över vad Huckabee håller på med...