2008-02-04

Day-D minus 1

I morgon är den stora dagen här. Super Tuesday, Super Duper Tuesday, Tsunami Tuesday - kärt barn har många namn. Trenderna i opinionen verkar vara följande:

Barack Obama är på gång i fatt och kanske förbi Hillary Clinton. I de två senaste nationella undersökningarna leder han med 3 respektive 6 %. Barack Obama är ifatt och kanske förbi i Kalifornien, leder i hans hemmastat Illinois och i Georgia. Dessutom leder han i de senaste undersökningarna i Massachusetts, Missouri och Connecticut. Han ligger även i princip jämnsides i Alabama och i Arizona. Clinton har en hyfsad ledning i New York, New Jersey och Tennesse.

John McCain ökar sin ledning över Mitt Romney. För ett par veckor sedan var hans ledning i snitt 5-6 %, idag är den nästan 20 %. Delstater där Romney ser ut att kunna ha en chans är bland annat i jättelika Kalifornien som utser 170 delegater. I den senaste undersökningen leder Romney där och i en annan är det oavgjort. I övrigt ligger han hyfsat till i Georgia, Tennesse och leder i hans hemmastat Massachusetts. I övrigt leder McCain.

Pollster.com visar varför vi ska vara försiktiga med hur vi tolkar undersökningarna. De påpekar också att demokraternas valresultat troligen kommer visa på mindre skillnader eftersom de har proportionerliga val i de flesta delstater. Alltså om det är jämnt i exempelvis Kalifornien så delar man på delegaterna, medan hos republikanerna tar vinnare allt i de flesta delstater även om det är mycket jämnt.

I ett annat inlägg framhåller de en mycket viktig observation. De menar att frågan som väljarna ställer sig är inte nödvändigtvis vem som har mest erfarenhet utan om kandidaterna har tillräckligt mycket erfarenhet för att leda landet. Att en väljare tycker att Hillary Clinton har mer erfarenhet än Barack Obama spelar alltså ingen större roll. Bara om väljaren tycker att Obama har så lite erfarenhet att han inte är mogen att leda landet, då spelar det verklig roll.

UPPDATERING:
Marc Ambinder gör en bättre sammanfattning av läget hos demokraterna:

According to campaign sources, polling and stealing off other analysts, Hillary Clinton has an edge in New York, New Jersey, Tennessee, New Mexico, Oklahoma and Arkansas.

Obama has an edge in Idaho, Colorado, Minnesota, Kansas, Alabama, Georgia, North Dakota and Illinois.

Tossups: California, Connecticut, Democrats Abroad, Arizona, Missouri, Delaware, Utah, American Samoa, Alaska, Massachusetts

Och för republikanerna:

McCain: New York, New Jersey, Arizona, Connecticut, Illinois, Oklahoma, Delaware, Alabama

Romney: Colorado, Alaska, West Virginia, Utah

Tossups: California (lean McCain), Missouri, Georgia, Minnesota

2 kommentarer:

Joakim Nilsson sa...

Mathias! Jätteintressanta inlägg om de senaste dagarnas utveckling. En liten miss dock... du skriver om Romneys kampanj och nämner sedan att Kalifornien har 370 delegatröster. Det stämmer - om Romney ställer upp i demokraternas primärval, men mig veterligen är han fortfarande republikan. ;) (För republikanerna ger Kalifornien 170 delegater.)

På USAval.se har vi länkat till national journals utmärkta översikt om delegatfördelningen:
http://nationaljournal.com/campaigns/2008/wh08/super_tuesday.htm

I övrigt - Keep up the good work! Det här är förmodligen en av de mest upplysande bloggarna "out there".

Mathias Sundin sa...

Ojdå, jag trodde han hade floppat över till demokraterna =)

Fixat nu!