2008-01-13

Säkerheten kring kandidaterna

Fick en fråga i en kommentar om säkerheten kring kandidaterna och skriver svaret som ett inlägg eftersom det kan intressera flera. Hade tänkt skriva om det från USA för det var något som verkligen förvånade mig. Varför? För att den var så sanslöst dålig.

Mitt första möte var med John McCain i ett ganska litet bibliotek. Jag satt ungefär två meter från var han stod och pratade, men han gick fram och tillbaka en del så ibland när han stod nära mig kunde jag ha sträckt ut handen och nått honom. Jag kunde alltså med lätthet huggit honom med en kniv eller dragit fram en pistol. Det fanns inga vakter närvarande och om det fanns några som jag inte såg skulle de inte hunnit stoppa mig.

Så var det på varje möte jag var på förutom Hillary Clinton och Barack Obama, som tidigt i kampanjen tydligen fick en del allvarliga hot. De två hade secret service. Återkommer till det.

Något som också förvånade mig var att det inte fanns någon polis på plats. Till och med i svensk valrörelse om vi har partiledaren på besök så kommer det en polisbil eller två och håller koll. Det enda tillfälle det fanns polis på plats var på ett av Mike Huckabees rallys - och han hade inte behövt det, Chuck var ju där.

Secret service bevakade som sagt både Clinton och Obama. Det hade gjort det svårare att göra något, men långt ifrån omöjligt, i alla fall om man är beredd att bli gripen eller dödad - vilket vi ju vet många terrorister är beredda att bli. Innan ett event med dessa två stängdes rummen av för allmänheten och de sveptes på bomber och sånt. Men ingen sökte igenom publiken och kollade efter vapen. Jag kunde alltså med lätthet när jag hälsade på Barack, Hillary eller Bill Clinton dragit ett vapen eller burit ett bälte med sprängämnen.

Jag som ofta klagat på säkerheten kring politiker i Sverige trodde i alla fall att den var bättre i USA. Det är den inte. Vår demokrati är mycket sårbar och jag undrar varför det inte händer något oftare.

3 kommentarer:

Peter sa...

Clinton har skydd av Secret Service pga av att hon var First Lady. Det är antingen livet ut (vilket det var tidigare) eller i 10 år (vilket det är nu). Obama har det pga hot.

Bara för att du inte ser några livvakter så betyder ju det inte att de inte är där.

Förövrigt så är hotbilden mot kandidaterna troligtvis mer av karaktären av inhemska grupper eller enskilda galningar än terrorister med sprängämnen.

Anonym sa...

"Jag som ofta klagat på säkerheten kring politiker i Sverige trodde i alla fall att den var bättre i USA. Det är den inte. Vår demokrati är mycket sårbar och jag undrar varför det inte händer något oftare."

Jag förstår varför det inte händer något oftare. Människor går inte ut och mördar politiker. Bara för möjligheten finns betyder det inte att den tas. Det är nog bara någon promilles chans att det skulle finnas någon impulsmördare där som tar tillfället i akt bara för att det inte finns några vakter. Att rusta upp med just många synliga vakter skapar distans mellan folket och talaren, något som politikerna inte vill ha. Visst, en hotbild finns ju alltid, men den går nog inte att få bort så enkelt som genom att ha många vakter.

För övrigt tycker jag du har en härlig blogg, mycket intressant information upplagd på ett bra sätt.

Anonym sa...

Vi hade ju till och med poliser bara för att det var riksdagsledamöter närvarande, i varje fall i början av valrörelsen.