2008-01-22

Het demokratdebatt

Äntligen! Skulle jag vilja ropa ut efter att ha läst lite rapportering om demokraternas debatt i CNN i natt. Clinton och Obama pucklade tydligen på varandra rejält. Inte för att jag bara tycker det är kul när de bråkar, men det har varit så otroligt många debatter nu så något nytt måste hända för att intresset ska vara på topp.

Ni kan se debatten här och läs gärna läsaren Challs kommentarer här på bloggen. Själv ska jag se den ikväll.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra blogg:) Du har koll på läget och skriver på ett mkt bra sätt:)
Vem ska vinna tycker du då?

Mathias Sundin sa...

Tack så mycket.

Jag skulle vara independent om jag bodde i USA. Förra valet hade jag röstat på Kerry om jag hade fått (vilket jag kanske hade ångrat).

Jag är inte helt nöjd med någon kandidat (men det är man ju sällan). Just nu leder McCain över Giuliani för min del. Mest för att jag tycker han är beundrandsvärd som person, har bra utrikespolitik och okej syn på frihandelsfrågor. I sociala frågor är jag tvärmot honom, men det påverkar ju inte omvärlden.

Jag tror också att Hillary Clinton skulle vara en kompetent president.

Anonym sa...

Ser debatten nu, bara en snabb kommentar till det jag sett hittills:

Kan nån förklara varför Edwards är med i debatten? Han framstår som en sidsteppad nolla, intar prydligt en tydlig biroll, ligger stadigt på 12-13%. Vad bidrar han med egentligen - sakpolitik? Tja, om man kallar retorik på hög nivå för sakpolitik så.

Tur att vi besparades Kerry som president. Say No More.

McCain är en fenomenal man och urstark presidentkandidat tillika formidabel motståndare till Rudy Giuliani som jag hoppas ska vinna nomineringen och presidentvalet!

Om McCain ska kunna gå hela vägen måste han dock kunna tala lika passionerat om ekonomi och sociala frågor som han gör om Irak och terrorismen. Återstår att se.

/M. Rosendahl

chall sa...

Edwards är med eftersom han är den "tredje mannen" och inte har dragit tillbaka sin kandidatur (ännu). Om man dessutom tittar hur det ser ut med delegatröster är det 210/123/52 för C/O/E så han är inte så mycket efter Obama även om det verkar mörkt för honom.

Det finns ett starkare stöd för Edwards i södern och lantliga delstater i midwest (Iowa blev mkt jämt) än vad det var i NH, även om han blev förvånad över sina mycket låga siffror i Nevada, så han avvaktar nog till efter South Carolina och kanske även efter Florida för att se hur illa det går. Sen måste han ju bestämma vem han gillar mest av de andra två och jag tror han har problem med det.

Trots allt är det först de senaste dagarna som "valbarhet i det _stora_ valet" verkligen kommit upp som diskussionsämne. Alltså, vem av demokraterna har en chans mot republikanen (McCain eller Romney imho)? Edwards står där som den "vite mannen med det stora hjärtat som är lugn medan de andra pucklar på varandra" även om faktum kvarstår att om man tittar på hans politik är han mest vänster av dom alla tre...

Det går nog inte dock att räkna bort de två fördomarna som gror mer i södern än i resten av USA; hur kommer folk att rösta om republikanerna står mot antingen "den svarte mannen" eller mot "den där kvinnan"?!

chall sa...

(för att fortsätta med en till kommentar om valbarheten. Ursäkta att det blev långt Mathias.)

CNN publicerade visserligen en undersökning imorse som visade att 72% av vita tyckte att landet är redo för en svart president, svarta nådde 61%. Medan enbart 65% ansåg att landet var redo för en kvinna...

Naturligtvis (något ironisk) var kvinnorna i gemen mer övertygade om att tiden är mogen för en svart man att axla presidentposten än en kvinna. Det är väl som i Schwie?! Samtidigt ska man inte glömma att Clinton har en hög andel av svarta kvinnor som stödjer henne, till skillnad från Obama. Det kommer bli intressant i SCvalet - eftersom det är den första söderdelstaten att rösta. Med eller mot fördomar?!

Anonym sa...

Chall; du drar för stora växlar på polls. Om 72 % säger ditt och 65 % datt är det inget att hänga upp en argumentation på pga. för små skillnader och osäkerheten i polls. Hur stor var t.ex. felmarginalen? M/Rosendahl

Anonym sa...

Har sett debatten nu: ingen klar vinnare!

Intressanta debattpunkter:

* att Clinton vill frysa räntan i 5 år. Vad är det för statsinterventionism a la Sovjet?

*Obama - fegis - har vanligen inte röstat varken ja eller nej när han satt i delstatskongressen i Illionis, oftast bara "present" som väl betyder "närvarande". Inga nya fakta för mig, men bra att Hillary drog fram hans facit.

* Irak vill alla dem ut ur snabbt. Obama sa att pengarna istället skulle gå till skolor och sjukhus i USA : vad är detta för solidaritet med de svaga? har inte USA pengar till sina skolor? Ska irakiska barn sprängas i luften av Al Qaida så USA-barnen får ännu fler pennor å böcker?

* Alla var ense om att McCain blir huvudmotståndaren att möta. Jasså?

* I that a yes or a no? sa Edwards till Clinton på frågan om hon skulle ta in lobbyister i Vita Huset. "I don't know" svarade Clinton... Oj, oj oj, den damen vet uppenbarligen inte vad hon svarar på i ansträngningen att vara så takttisk. Rent bedrövligt och en straffspark till McCains eller Giulianis TV-reklam.

* Obama om Irak: "We have been sort of John McCain, but not completely. We voted for the war, but we had reservations." Jag tycker att det var veckans fräckis, att jämföra sig med principfaste krigshjälten och initiativtagaren till nya effektiva irakstrategin mr John McCain i Irakfrågan. Say No More.
/M. Rosendahl

chall sa...

M rosendahl: Nej jag drar inte för stora växlar eftersom jag tog det sammanfattade svaret och inte det uppdelade siffrorna på kön och ras. Men visst, det är inte gigantiskt men ger en trend.

Vad gäller USAs skolor. Nej, det finns inget federalt program utan skolor ligger under delstaterna förutom vissa fattiga skolor som kan få federalt stöd. Det är inte stort stöd och det är inte tillräckligt.

(De kommunala) Skolorna i USA är på väg att gå under så det är en stor fråga.

Unknown sa...

Svar Obama -fegis
Det är ett annat system i delstatskongressen i Illionois. Att rösta "present" där betyder att man i stort sett röstar ja men med vissa förbehåll. Ofta har man dessutom något förslag till förändring till förbättring till förslaget.
Obama försökte förklara detta i senaste debatten då han fått mycket kritik för det. Men det verkar inte som om det riktigt gått fram...

jasonbob sa...

yeezy
supreme new york
yeezy boost 350
balenciaga
moncler
off white shoes
lebron shoes
balenciaga sneakers
yeezy shoes
golden goose