2008-01-21

"It feels like I'm running against both Clintons"

Det säger Barack Obama med anledning av att Bill Clinton har tagit på sig rollen som attacker-in-chief. En roll som han fungerar rätt bra i. Bill Clinton är väldigt omtyckt och respekterad i stora kretsar inom demokraterna. Han har betydligt bättre popularitetssiffror än Hillary till exempel. Folk litar med andra ord ofta på vad han säger, även om de också förstår att han håller på frugan. Populariteten gör det också svårt att angripa honom. Och inte minst så får mycket av det han säger stor uppmärksamhet.

Efter Iowa började Bill Clinton angripa Barack Obama alltmer. Och nu måste Obama agera för att avvärja attackerna. Han har därför sagt att de nu hårdare kommer bemöta angrepp från Bill Clinton som inte innehåller korrekta fakta.

En svår balansgång. Bill Clinton kommer fortsätta angripa och Obama måste försvara sig. Allt medan Hillary Clinton kan fokusera på sitt positiva budskap.

Det är inte lätt att besegra The Clintons.

9 kommentarer:

chall sa...

Efter debatten i South Carolina hos demokraterna som visades på CNN idag måste jag säga att Clinton gav svar på tal och var tydlig i vad hon ansåg och vad hon gjort. Obama däremot, trots det stora stöd han fick genom applåder och burop till Hillary, var lite vacklande när det kom till raka svar... fast jag såg ju bara halva för sen blev jag trött ... ;) Som sagt, om inte annat så diskuterar (gnabbas?) dom inom demokraterna lite mer än vad dom gör inom republikanerna just nu.

Att det sen låter lite mer som om dom jagar medialjuset är något annat. Edwards hade svårt att få en röst första timmen... och hans dialekt är töntigt mycket starkare i debatten "hemma" än vad den varit tidigare. Jag vet inte men jag känner att det är lite fånigt, som om min norrländske representant i riksdagen helt plötsligt skulle tala massiv kirunadialekt när han ska gå till omval?!!?

Han valde att hoppa på Obama lite grann vilket får mig att fundera om han är på väg att säga "I endorse Clinton"?!

chall sa...

En extrakommentar då jag sett hela debatten nu, den gick i repris och jag insåg att det var lika bra att se hela, är att Edwards bemötte den (ofrågade) frågan om vem som skulle vara mest trolig attkunna bemöta republikanernas kandidat. Hans svar var att McCain, som han tror blir republikanernas val, är den som han är den av demokraterna kan vinna mot bäst över hela landet.

Jag vet inte men han kan ha en liten poäng där? Å andra sidan är han kandidaten mest åt vänster av dom tre så.... kanske inte?!

Anonym sa...

Bill Clintons roll i Hillarys kampanj är absolut inte oproblematisk och kan i slutänden ta en ände med förskräckelse för Hillary. Bill åker runt och pekar finger åt folk, anklagar dem och blir arg och högröd i ansiktet. Detta kommer helt säkert att slå tillbaka så småningom. Bill anklagade t.ex. i Nevada facket Culinary Workers för att stoppa medlemmar att rösta på Hillary när han påstod att facket skulle ge Hillarysympatisörer ett arbetsschema som praktiskt förhindrade röstande om de inte la den på Obama! Bill har trots uppmaning ännu inte kunnat bevisa grunderna för anklagelsen. Bill är nu på väg till SC för att förmå folk där att rösta på Hillary och där kan han säkert trampa på en och annan mina eftersom folk där är uppretade på Hillary-kampanjen efter anklagelser och fulspel mot Obama.

Bill är minst sagt svårstyrd och en brännande fråga är vilken roll han ska få spela i en ev. Hillary-administration? Var ska Hillary placera Bill om hon vinner? Inte helt lätt.
/M. Rosendahl

Mathias Sundin sa...

Debatten verkar riktigt skoj! Äntligen lite fight! =)

Ska kolla ikväll.

David Holmberg sa...

Jag såg också debatten i natt. Det blev en tuff start där Obama och Clinton rök ihop från början.

Bägge körde lite personliga angrepp när Obama sa att medan han jobbade med mindre bemedlade befolkningsgrupper så var hon företagsadvokat i styrlsen för Wal-mart. Clinton svarade med samma mynt att medan hon bekämpade republikanernas ideer så representerade han Rezko, en ökänd slumfastighetsägare i Chicago.

Efter den första halvtimmen blev det lite lugnare. En kul episod var när Obama på en fråga om vad han ansåg om författaren Toni Morrisons epitet om Bil Clinton som den förste "svarta presidenten", svarade att medan han respekterade Bill Clintons insatser så ville han se Bill dansa innan han bestämde sig för om han kunde kallas en broder. Hillary svarade snabbt att det säkert kunde arrangeras.

Svårt att säga vem som 'vann' debatten, beror väl som oftast vem man stöder. Hillary framstod som en person med bra koll på läget, ekonomska planer och allmän om 'vad som behöver göras från dag ett'. Obama framhävde sina visioner som en enande och inspirerande kraft i amerikans politik och Edwards som den som stod arbetarklassen närmast.

Efter debatten kändes det som att drömduon bland många demokrater Clinton/Obama eller Obama/Clinton som president/vicepresident kändes väldigt avlägsen. I nyheterna står att flera toppdemokrater pratat med Bill att han bör dämpa sig, just för att inte förstöra en sådan möjlig konstellation.

Anonym sa...

"...drömduon bland många demokrater... Obama/Clinton som president/vicepresident..."

Upp i det blå. Då måste man segla bra högt ovan molnen eller rökit på ordentligt om man tror på en sån konstellation. Kontrollfreaket Hillary skulle aldrig acceptera en VP-post, och absolut inte under Obama.

"...och Edwards som den som stod arbetarklassen närmast."

Det är alltså toppadvokaten som klipper håret för 10 000 kr och som förlägger sitt kampanjhögkvarter till de mer fascionabla distrikten som avses ovan, hrmmm arbetarnas bästa vän... Nej, jag håller med fyndige Huckabee som i en debatt för en tid sen sa ung. att "No one can spend money like Edwards in a beauty shop" och därmed slog två flugor i en smäll!
/M. Rosendahl

David Holmberg sa...

Nåja, det är bara några veckor kvar tills supertisdagen och får man en klar vinnare så brukar det snabbt bli uppslutande bakom denne. Gammalt groll glöms. Att forna rivaler i nomineringsskedet går ihop är inte direkt ovanligt, minns senast Kerry /Edwards '04. Som jag skrev verkar det ju osannolikt med Clinton/Obama, men vi får väl se.

Anonym sa...

jag tycker att Edwards klarade sig riktigt bra. Han kunde spela rollen som sakpolitiker, medan de två andra "tjafsade". Han kommer nog fixa sina 15 %. Om McCain går segrande ut bland republikanerna lär Hillary behöva någon som kan attrahera de oberoende väljarna.

Hälsar
Patrik

jasonbob sa...

yeezy
adidas yeezy
kevin durant shoes
golden goose outlet
jordan 12
nike kyrie 6
jordan 13
off white jordan 1
yeezys
goyard bags