2007-11-07

Och Robertson Giuliani (och Weyrich Romney)

Sam Brownback i all ära, men dagens tyngsta endorsement går till Rudy Giuliani. Han har lyckats få populära och väldigt tunga socialkonservativa Pat Robertsons stöd.

Pat Robertson är inte vem som helst i den konservativa rörelsen, eller för att citera Chris Cillizza som fick scoopet:

"Robertson is the most significant conservative Christian to endorse, and his endorsement goes to Rudy."

Han är grundare till flera organistioner inom den kristna högern, som Christian Broadcasting Network och inte minst mäktiga Christian Coalition. 1988 ställde han själv upp i presidentvalet då han försökte vinna den republikanska nomineringen. Han sa innan han gav sig in i racet att han skulle göra det endast om tre miljoner människor skrev upp sig som volontärer i hans kampanj. Det gjorde de och han utmanade vicepresident George Bush om nomineringen. Han slutade på en stark andraplats i Iowa men gjorde sämre i från sig New Hampshire och kunde efter det inte konkurrera på allvar.

Robertson har uppvaktats mycket flitigt av de republikanska kandidaterna, inte minst Mitt Romney. Men Mitt får nöja sig med en annan tungviktare, Paul Weyrich. Han har spelat en central roll i skapandet av den konservativa rörelsen, bland annat genom bildandet av tankesmedjan Heritage. Trots denna centrala roll är han inte alls lika välkänd som Robertson.

Att Robertson lägger sitt stöd bakom Giuliani är troligen av avgörande betydelse för det republikanska racet. Det minskar risken för att den kristna högern går till hård attack mot Giuliani och de attacker som kommer kan nu Robertson bemöta. Han är både en murbräcka in för att nå socialkonservativa och en sköld mot attacker från desamma.

3 kommentarer:

Jonas V sa...

Vad är sannolikheten att någon svensk tidning kommer att skriva om detta? I svenska medier har Clinton redan vunnit.
Det gör att man kan ha en notis på tre rader med en bild på Clinton i DN idag att hon kommer att satsa hårt på miljöfrågor. Att Ron Paul drog in x antal miljoner på en dag noteras inte ens.
Det tragikomiska var DN:s ledarsida i lördags som hyllade Clinton och blundade för hur hon kommer att agera i frihandelsfrågor. Där skrev man att republikanerna hade ett svagt startfält. Hmm, vilken planet lever de på? Giuliani, Romney, McCain och Thompson kan alla slå vilken demokrat som helst medan den enda demokrat som kan bli president troligen är Clinton.
Tyvärr är svensk USA-rapportering okunnig, obegåvad och förljugen.

Peter sa...

Ditt papper finns på nätet nu.

"Väljer republikanerna en kandidat som fortsätter på president Bushs inslagna linje så ökar risken för att äktenskapet mellan socialkonservativa och libertarianer spricker."

Finns ju ingen opposition mot Bush och dennes politik bland de som är toppkandidater bland republikanerna.

Och libertarianer i USA tycker ju speciellt illa om en kandidat, Giuliani.

Stödet från Robertson är helt klart det hittills i valrörelsen viktigaste från den kristna högern. Dock så är ju Robertsons position idag inte vad den varit.
Om James Dobson väjer att stödja en av kandidaterna så kommer det att betyda mer, men tills han gör det så har Giuliani det tyngsta stödet.

Bra bloggar att läsa på ämnet: Liberty Papers, Reason, The Agitor, Larison och Andrew Sullivan.

Jonas v, eftersom både Ingarö och Erixon inte har skrivit något om Ron Pauls rekord så får jag istället rekommendera denna post av Glenn Greenwald.

Tobias Levander sa...

Som kuriosa kan nämnas att Robertson redan våren 2005 antydde att han skulle komma att ge sitt stöd till Giuliani, vilket man kan läsa om här.