2007-10-08

Ditt och datt

Barack Obama fick stor uppmärksamhet när han för ett drygt år sedan höll ett tal om gud och religionen. Det är inte så vanligt att demokrater gör det, även om de inte är mindre gudstrogna än de flesta republikaner. Nu har han gjort det igen. Häromdagen pratade han inför flera tusen i en jättekyrka i South Carolina.

Fred Thompson får stöd av trion Howard Baker, f.d. senator från Tennessee, Liz Cheney, dotter till vicepresidenten, och George Allen, även han f.d. senator som var den kristna högerns hopp i presidentvalet innan han förlorade mot Jim Webb i Virginia.

Det ser inte helt lysande ut för republikanerna i senatsvalet. Hela fyra republikanska senatorer har meddelat att de inte kommer ställa upp för omval. En öppen plats är som regel lättare att vinna än en där en sittande senator ställer upp för omval. CNN har hela listan på platser som är uppe för omval. En tredjedel av senaten väljs om vartannat år. Senast plockade demokraterna sex platser i senaten och fick därmed majoritet. Ingen demokratisk senator har hittills meddelat att de inte ställer upp.

1 kommentar:

Peter sa...

Det var först tänkt att Liz Cheney och George Allen skulle "spinna" för Thompson efter debatten imorgon, nu blir det inte så. (Via TPM/Election Central)
Inte säker på att Liz Cheney (med kopplingen till sin far) och George Allen (med macaca-incidenten) var särskilt lämpliga anställningar, speciellt om Thompson senare vill kunna dra till sig oberoende och kanske även m er konservativa demokrater.

Läget för de republikanerna i senaten är värre än så. Av de återstående 18 republikanska senatorerna som ställer upp för omval så finns då Larry Craig som greps av polisen på en flygplatstoalett, Ted Stevens som är under utredning av FBI för korruption, och även ett antal republikaner från "blå stater" som på grund av deras stöd för kriget i Irak anses ligga illa till, sen finns det även möjligheter till att plocka upp platser i stater som numera ses som sving-stater, tex Colorado.
På samma gång så ses det förnuvarande ut som om den enda demokratiska senatorn som kommer att ha problem i valet är Landrieu i Louisiana.
Allt detta och det faktum att demokraterna samlar in mer pengar än republikanerna gör att det numera faktiskt talas om en möjlighet för demokraterna att få de 60 platser som skulle frånta republikanerna möjligheten till att använda filbustern. Ingen parti har hållit en sådan majoritet sedan 1979 då demokraterna hade 61 platser.

Såvida då man inte tror på att då kongressen idagsläget har lägre opionssiffror än presidenten så kommer det innebära att republikanerna tar över senaten (och kongressen) igen.
(Eller så kan det vara så att de flesta väljare är nöjda min sina senatorer och representantledam(ot|öter) och tycker illa om alla andra...)

Obama har förövrigt fått viss kritik för följande bit från när han talade i South Carolina "We're going to keep on praising together. I am confident that we can create a Kingdom right here on Earth.". Huvudnyhet på Drudge Report.

Obama har även publicerat sitt tal om energi, med en bit som både Andrew Sullivan och jag gillar.