2007-09-02

Warner påverkar valet

Republikanska senatorn John Warner meddelade häromdagen att inte ställer upp för ytterligare en period vilket lämnar hans plats i Virginia vidöppen. En av favoriterna till att vinna den är Mark Warner (inte släkt) som var guvernör i Virginia fram till 2005. Han var också en av de som ansågs ha stor chans att vinna den demokratiska presidentnomineringen tills han meddelade förra året att han inte ställer upp. Han var dock noga med att inte utesluta framtida politiska uppdrag. Han omnämns därför som en mycket möjlig vicepresident-kandidat, men utesluts från det ifall han skulle ställa upp i senatsvalet.

En annan som direkt kastade in sin hatt i ringen är republikanska kongressledamoten Tom Davis. Han kan möta hårt motstånd från en annan föredetta Virginia-guvernör, Jim Gilmore, som gav upp sitt försök att vinna den republikanska nomineringen förra månaden.

Demokraterna har medvind inför kongressvalet 2008. De har majoritet i senaten med 51-49 och 22 av 34 platser som väljs nästa år tillhör republikanerna. De har alltså färre chanser än demokraterna att vinna över platser från motståndarna. Dessutom är båda senatorerna som meddelat att de inte ställer upp för en ny period republikaner. Förutom Warner också Wayne Allard i Colorado. Att utmana en sittande senator är alltid svårare än att vinna en öppen plats.

1 kommentar:

Niklas Frykman sa...

Mark Warner är ju något av en personlig favorit för mig. Men jag tror inte att han vill bli vicepresident om de skäl han angav för att inte ställa upp i presidentvalet gäller.