2007-09-22

Vilken kandidat är smartast?

Pew har i en undersökning ställt en intressant fråga. Vilken kandidat de associerar med ord som smart, ärlig, vänlig osv.

De republikanska väljarna tycker bland annat att Rudy Giuliani är tuffast, smartast och vänligast. Han får bäst siffror på de flesta områdena. Mest jordnära tycker de inte att han är, Fred Thompson vinner den grenen, han anses även ha mest jämnt humör. Däremot tror de att Thompson är den minst energiske kandidaten. Mitt Romney får ganska jämna siffror ungefär i klass med hans opinionsstöd hos väljarna. John McCain däremot får både låga och höga siffror. Han får höga på ärlighet, tough och jordnära och låga på optimistisk, vänlighet och energisk.

Demokraternas siffror följer inte opinionsstödet för de respektive kandidaterna lika mycket som för republikanerna. Hillary Clinton får väldigt höga siffror på ordet tough och smart. Hon får däremot ganska lågt på ärlighet, vänlighet, jämnt humör och optimistisk. Barack Obama ses som mest energisk och optimistisk. John Edwards får hyfsat högt på vänlighet, jordnära och jämnt humör.

Inga kommentarer: