2007-09-21

Läget i opinionen


Klicka för större bild.

Hos republikanerna leder fortfarande Rudy Giuliani. Han har efter en nedåtgående trend under andra kvartalet åter vänt svagt uppåt trots konkurrensen från Fred Thompson.

Fred Thompson hittar vi på andra plats med en stadigt stigande kurva. Han sjönk ett tag under juli och augusti när en del väljare började tvivla på om han verkligen ville bli president och skulle ge sig in i kampanjen. Efter att han gjorde det för ett par veckor sedan är han återigen på väg uppåt.

John McCain har åkt berg- och dalbana. I slutet av 2006 och början av 2007 låg han bra till men har tappat sedan dess, främst under andra kvartalet. I mitten på det tredje kvartalet vände han dock uppåt igen och har nu en positiv trend.

Mitt Romney har segat sig uppåt hela året men hans skutt uppåt efter segern i Ames straw poll har inte hållit i sig. Tvärtom har han ganska tvärt vänt nedåt och tappar nu avstånd till McCain som han ett tag var i fatt och i vissa undersökningar förbi.


Klicka för större bild.

Hos demokraterna leder Hillary Clinton klart. Efter ett tapp i slutet av första kvartalet så har hon under tredje kvartalet vänt uppåt. Hon når nu sina bästa opinionssiffror hittills.

Barack Obama är fortsatt tvåa men har tappat till Hillary. Precis efter att han gav sig in i racet under första kvartalet nådde han sina bästa siffror men tappade svagt från det. Där har legat sedan dess utan några större rörelser åt något håll.

John Edwards nådde sin topp under slutet av första och början av andra kvartalet. Han tappade sedan och låg still ändå tills för någon månad sedan när han återigen började klättra.

Bill Richardson har knappt rört sig vare sig uppåt eller neråt och ligger en bra bit efter de andra på en fjärdeplats.

Detta är nationella undersökningar. Tittar vi på Iowa och New Hampshire ser läget delvis annorlunda ut. Men mer om det någon annan gång. Grafer hämtade från Pollster.com.

Inga kommentarer: