2007-09-14

Irak II

President Bush meddelade som ni säkert läst på annat håll att trupperna i Irak ska börja minska redan i höst med målet att vara tillbaka på ungefär samma nivå sommaren 2008 som innan truppförstärkningen i år. Allt i enlighet med vad general Petreaus rekommenderat. Han myntade också uttrycket "return on success". Trupper dras tillbaka om framgång nås.

Demokraterna är mycket kritiska och säger att Bush gör för lite och för sent och att han fortfarande inte har någon trovärdig strategi för att avsluta kriget.

Republikanerna har dock blivit lite kaxigare på senare tid. De vet att demokraterna visserligen argumenterar i medvind, men också mot en bristande logik. Om det amerikanska folket tror att framsteg har skett tackvare truppförstärkningen så tror man indirekt att demokraterna hade fel när de motsatte sig den. Bush säger nu också att trupper kommer dras tillbaka, om framgång först nås. Inte heller det en orimlig logik. Men allt hänger på det lilla ordet om, "om amerikanska folket tror...". Frågan är om de gör det. Förtroendet för Bush är lågt, förtroendet för militären är högre. Det krävs en ganska lång tid av positiva nyheter från Irak för att vända opinionen efter den enorma mängd negativa nyheter som strömmat därifrån de senaste åren.

2 kommentarer:

Peter sa...

Vad är det för framgångar med truppökningen som gör att trupper kommer att dras tillbaka? Och varför minskar man inte med mer än truppökningen?

Eller är det så enkelt att skälet till att trupper dras tillbaka är att de trupper som truppökningen bestod av kommer att ha fullföljt sin tid i Irak och att det inte finns möjlighet att ersätta dem?

Uppenbart bättre spin att hävda att det har att göra med framgångar.

Mathias Sundin sa...

Jaha.