2007-08-18

Är detta en nyhet i Sverige?

Ekot rapporterar följande:

Vita husets talesman Tony Snow kommer att sluta på sitt jobb innan president George Bushs mandatperiod löper ut i januari 2009.

Är detta verkligen en nyhet som är av intresse i Sverige? Att Karl Rove, som är så pass känd och inflytelserik slutar, det är en nyhet även långt här borta. Men det är ju något som kan läggas till raden av negativa nyhter om president Bush.

I Ekots nyhet står också detta:

När han förra året blev president Bushs talesman lämnade han ett bättre betalt jobb på den konservativa tv-kanalen Fox News.

Det råder ingen tvekan om att många anklagar Fox News för att inte alls vara opartiska och objektiva utan just istället konservativa. Men den som följer debatten i USA vet också att väldigt många andra medier anklagas minst lika hårt för att vara liberala, alltså vänster.

Så man kan ju undra vad Ekot grundar sitt epitet "konservativa tv-kanalen" på. Har de liknande epitet på andra tv-kanaler? Skriver de "liberala tv-kanalen" eller "vänster tv-kanalen" om exempelvis CBS som var i riktigt blåsväder 2004 när Dan Rather drogs in en smutskastning av president Bush. En sökning på Ekots hemsida visar att CBS hela tiden kallas "amerikanska tv-kanalen". Samma sak med NBC och ABC.

Jag påstår inte att Fox News inte lutar åt höger eller de andra åt vänster. Jag undrar bara varför Ekot har bestämt sig för att sätta en ideologisk stämpel på en kanal som säger sig vara oberoende och inget epitet på andra som säger sig vara lika oberoende. Får maila och fråga.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oavsett vad man säger om Fox så är själva händelsen också lite av en icke nyhet. Som jag förstår det så är poängen att flera högt uppsatta i Bush administration söker sig vidare men så är det när det inte kommer att finnas kontinuitet även om nästa president blir republikan (det vill säga inte som övergången Reagan/Bush eller som Clinton/Gore skulle blivit). Med fyra månaders uppsägningstid i ett land där två veckor är standard får man väl ändå säga att han inte går under oordnade former (vill dock inte påstå att jag sett hans kontrakt och vet vad han skrivit under på för tid). Han har ju inte direkt suttit under hela mandatperioden heller. Med andra ord ett ganska dåligt försök att få Bush att framstå som maktlös och att hans närmaste krets överger honom. Om Cheney gick annat än av hälsoskäl, då skulle vi han en riktig nyhet.

/Daniel

Mathias Sundin sa...

Jag har mailat, men ännu inte fått svar.