2007-08-16

"Bush djupt impopulär"

DN:s ledare handlar idag om president Bush och det republikanska partiet. De plockar upp de olika sorternas kritik mot Bush. Mycket stämmer och Bush har problem även i det egna problemet, långt mycket större än vi har behandlat i svensk media. Men ofta på ett annat sätt än vad som beskrivs här.

De skriver bland annat så här:

"President Bush är djupt impopulär också i de egna leden."

Det stämmer. Det finns flera böcker från republikaner om hur Bush svikit partiet och den konservativa rörelsen. Men - och det är detta men som är viktigt att komma ihåg - republikanska väljare stödjer fortfarande honom. Exempelvis, i senaste CBS News undersökning är det 64 procent av republikaner som "approve" av det jobb han gör. Att jämföra med 29 procent av samtliga.

7 kommentarer:

Peter sa...

Problemet är ju att andelen amerikaner som identiferar sig som republikaner sjunker. De som lämnat kallar sig ju numera oberoende eller till och med demokrater...

Så det är inte helt lämpligt att stirra sig blint på hans stöd hos republikanerna...

Mathias Sundin sa...

Nej visst, så är det och jag stirrar mig inte blind heller. Men väldigt få påpekar det faktum att hos republikanerna har han stöd och det handlar inte om några få procent.

Peter sa...

35% av amerikanska väljare identifierar sig som republikaner, 50% identifierar sig som demokrater.

Vill nog hävda att bara 64% av republikanerna stödjer honom är uruselt.

Bill Clinton å andra sidan stöddes av runt 58-66% av hela väljarkåren. När Ronald Reagan lämnade Vita Huset så var 64% av hela väljarkåren positiva till hur han skötte ämbetet. (Clintons siffror låg på 65%.)

Jag gissar att slutsatsen som kan dras är att Bush fortfarande hade kunnat vinna ett republikanskt primärval, men att han hade blivit krossad i presidentvalet.
Att komma etta i primärvalet spelar ingen roll om du blir tvåa i presidentvalet...

Mathias Sundin sa...

Jag har inte påstått att Bush inte har dåliga siffror. Vet inte riktigt vad du argumenterar mot.

Peter sa...

Runt 20% färre säger sig idag vara republikaner jämför med 2002. Du tror väl dessa valde att sluta kalla sig republikaner för att de är nöjda med Bush? Det är ju ett misstag på ett sätt att inte ha med väljare som är så förbannade så att de väljer att byta partibeteckning... Vore ju interessant att se vad de som röstade på Bush i senaste valet tyckte än vad de som anser sig vara republikaner idag tycker.

Nixons bottennotering bland republikanska väljare kom några dagar innan han avgick. 49,9%. Det var nära på att en majoritet, om en blek sådan, fortfarande stödde honom.
(Kan påpekas att Carter som lägst stöddes av 34,2% av de som sade sig vara demokrater. Men det är ju välkänt att demokratiska väljare i större utsträckning än republikanska väljare väljer att protestera mot egna politiker, bara att titta på kongressens siffror)

Alltså 64% bland de egna väljarna efter att ha tappat 20% av dessa är definitivt att vara djupt impopulär.
Du tror väl inte att 49,9% av republikanerna var nöjda med Nixon dagarna innan han avgick? Tror nog mer på att en stor del väljare som var livstids republikaner sade sig vara nöjda eftersom de röstade på honom och de inte vill ge honom låga siffror.
Och samma sak gäller troligtvis även Bush. Varför ge segrar till motståndarna?

Mathias Sundin sa...

Vad är det du vill få fram? Att de som är republikaner idag inte alls stödjer Bush? Ditt resomang verkar inte handla mycket om det jag skrev och jag förstår ärligt talat inte vad det handlar om. Alla är överens om att Bushs siffror inte är bra. Men han har fortfarande en del stöd som är större än vad som belyses i svenska media.

Peter sa...

Bush må kanske inte vara djupt impopulär, som DN skriver, men jag vill hävda att han är impopulär även bland republikanska väljare.
Hade Bush stått inför ett mellanårsval med dessa siffror så hade inte kunna gå direkt till presidentvalet utan att passera ett primärval.
Därför alla siffror.