2007-07-07

Republikanska väljare mer konservativa

I en mycket intressant undersökning från Fabricio MacLaughlin där 2000 republikanska väljare har frågats ut nu och för tio år sedan kan vi se att republikanerna har blivit ganska mycket mer konservativa. 1997 kallade sig 55% konservativa, 2007 71%, en rejäl ökning. Moderates har samtidigt minskat från 31% till 21% och liberals från 11% till 4%. Dessa siffror kan vara intressanta att ha i bakhuvet bland annat när vi funderar på Rudy Giulianis chanser.

Och även detta. 60% säger att de mycket väl kan tänka sig att rösta på en kandidat som inte delar deras syn i abortfrågan men som har samma åsikt i en majoritet av andra frågor. Det finns dock skillnader inom partiet. Hos en grupp som undersökningen kallar "moralists" skulle bara 33% kunna tänka sig det, och 63% inte.

Undersökningen visar också att de republikanska väljarna har blivit äldre, går lika mycket i kyrkan, är överens om det rätta att gå in i Irak, att skatterna är för höga, att staten spenderar för mycket pengar. En majoritet är också för att homosexuella ska få tjänstgöra öppet i militären, men olika grupper inom partiet tycker olika. Angående Irakkriget så finns det en grupp inom partiet som motsätter sig det. Gruppen kallas i undersökningen "Fortress America" och 54% av dessa tycker det var ett felaktigt beslut. Det är troligen här som Ron Paul hämtar många röster.

5 kommentarer:

Peter sa...

Tilläggas kan att antalet väljare som identifierar sig som republikaner har minskat.
Så väljarna har inte blivit mer konservativa, dock så har republikanerna som grupp blivit mer konservativa, när tidigare moderata och liberala republikaner numera säger att de är oberoende eller till och med demokrater.

Calle sa...

Väldigt intressant undersökning, varför görs det inga sådana i Sverige?

Mathias Sundin sa...

Det görs en del, bland SOM-institutet. Inte lika tydliga som denna dock.

Calle sa...

Sant, men deras undersökningar brukar väl mest gälla förtroende för olika institutioner osv. Det hade varit kul med mer grundläggande ideologiska frågor, gör staten för mycket/litet, skatterna för höga/låga t ex.

Mathias Sundin sa...

Nej då, SOM innehåller allt mellan himmel och jord, men man behöver läsa några stycken för att få grepp om det. Man kan få veta rätt mycket om hur svenska folket tänker och tycker i allt möjligt.