2007-07-06

Giulianis stöd hos konservativa

Många menar att Rudy Giuliani inte kan vinna republikanernas nominering eftersom han är för liberal i frågor om vapenkontroll, gayrättigheter och framförallt abort. Gallup har tittat på sina tre senaste undersökningar (som Rudy lett i samtliga) och jämfört Giulianis stöd hos konservativa i relation till de andra kandidaterna.

Bilden blir rätt klar att Giuliani har lägre stöd hos de som kallar sig "very conservative" eller "conservative". Han har istället högre stöd hos "moderates". Men skillnaden är inte så värst stor, och det är väl därför han leder sammantaget.

Av de som stödjer Giuliani kallar sig 59% "very conservative" eller bara "conservative", mot 73% för de som inte stödjer honom. Skillnaden syns främst om vi bara tittar på "very conservative". 16% av de som inte stödjer Giuliani kallar sig det, mot bara 7% för de som stödjer honom.

Minst är skillnaden när vi kommer till ekonomiska frågor. 67% av de som inte stödjer Rudy kallar sig "very conservative" eller "conservative" i ekonomiska frågor, och 61% av de som stödjer honom gör det.

Gallup noterar också att i början av året var medvetenheten hos republikanska väljare väldigt låg om var Rudy stod i olika frågor. 64% visste inte hans åsikt om abort och ungefär lika många trodde han var för fri abort som trodde han mot fri abort. Nu tror Gallup att fler har blivit medvetna om hans åsikter (även om de inte tycks ha mätt det) och han har samtidigt tappat i stöd.

Självklart är hans åsikter i dessa frågor något som inte gynnar honom. De andra kandidaternas chans är att lyfta hans åsikter så pass mycket att stödet bland moderates inte räcker. Det ska bli intressant att se om dessa väljare, framförallt "very conservative", kan enas kring en kandidat. Blir det exempelvis Fred Thompson så får Rudy det tufft. Men jag är inte helt övertygad om Thompsons långsiktiga framgång.

1 kommentar:

Peter sa...

Thompson ser mer och mer ut som en husfasad från en hollywoodfilm.
Ser bra från långt håll, men kommer man för nära så ser man att det bara är en kuliss.
Dock han är ju skådespelare och republikanerna verkar ju älska att välja dessa till högre ämbeten, så han har fortfarande en chans.

Giuliani har som du skriver för mycket i gaderoben, både gällande åsikter och privatliv, som kommer att utnyttjas av antingen någon av republikanerna i primärvalet eller demokraternas presidentvalskandidat.
Dock republikanerna verkar ju vara mer intresserade av aktoritära ledare numera, så om de bara kan svälja hans socialliberala idéer så kommer han passa dem som handen i handsken.