2007-06-14

Vinner Hillary genom kvinnornas röster?

En del säger att Hillary Clinton kommer vinna presidentvalet tack vare att kvinnor kommer gå man..öh..kvinna ur huse och rösta på henne. Det de inte tänker på är att demokraterna redan har ett rejält övertag hos kvinnorna. Den perfekta kandidaten för demokraterna är en som behåller övertaget hos kvinnorna men kan plocka försprånget för republikanerna hos männen.

Men naturligtvis kommer kvinnnornas röster spela stor roll för att Hillary ska kunna bli demokraternas kandidat. En undersökning av Washington Post menar att hela hennes försprång till Barack Obama på 15 procentenheter beror på övertaget hos kvinnorna.

Men som sagt, om hon nu blir demokraternas kandidat, måste hon locka över männen till sin sida, eller få en sjuhelsikes massa kvinnor att rösta på henne. Och där klarar hon sig inte bättre än de tidigare demokratiska kandidaterna Gore och Kerry. Gallup har jämfört hur Gore och Kerry klarade sig mot Bush och hur Hillary klarar sig mot Rudy Giuliani.

I snitt så föredrar kvinnor Hillary före Rudy med sex procentenheter, 53-47. Män däremot föredrar Rudy med 16 procentenheter. Det kan jämföras med Bushs tolv procents övertag hos män mot Kerry och sju procent mot Gore. Gallups undersökning kan sammanfattas så här:

"Given the historic nature of having a female Democrat running against a socially liberal Catholic Republican, it is remarkable how similar it appears the results would be to the 2004 election in which two white males representing the mainstream politics of the two parties faced off."

Nu ska vi komma ihåg att det är långt till valet, men dessa undersökningar ger en vink. Det blir svårt för Hillary att vinna genom att förlita sig på kvinnornas röster. Istället måste hon locka över männen, och där gör hon idag sämre ifrån sig än både Kerry och Gore.

4 kommentarer:

bl00m sa...

Tänker på påståendet om demokratkandidater och kvinnors röster. Har demokraterna verkligen vunnit "kvinnornas val" de senaste presidentvalen? Har ett svagt minne av soccermommies som röstar på trygghet och därmed republikaner? Hade det inte varit för att det är semestertiden har jag till ochmed letat upp någon länk för att belägga mitt påstående :)

Mathias Sundin sa...

Soccer moms representerar ju inte hela gruppen kvinnor.

I de tre senaste presidentvalen har majoriteten av kvinnorna röstat på demokraterna.

1996: 54-38 fördel Clinton
2000: 54-43 fördel Gore
2004: 51-44 fördel Kerry

Anonym sa...

Den utveckling du visar ger ju att avståndet mellan demokrater och republikaner bland kvinnor minskar. Om Hillary kan öka det är hon ju en god bit på väg att vinna. Dock återstår ju en väldigt lång bit för att ta hela landet, det vill säga att vinna röster bland männen.

Det vore ju inte otroligt om röster bland män minskar om man driver en väldigt kvinnofixerad kampanj (och vice versa).

Daniel

Mathias Sundin sa...

Ja, men undersökningen från Gallup visar att Hillary inte alls gör bättre ifrån sig hos kvinnor än sina företrädare. Men det är ju som sagt en undersökning och inte själva resultatet.