2007-05-27

Meet the Candidate: Bill Richardson

Jag har missat ett par Meet the Candidate, men ska försöka kolla dom under veckan. Idag var det hur som helst dags för New Mexicos guvernör Bill Richardson att grillas av Tim Russert i Meet the Press. Om ni tror att det är tufft att sitta i en svensk partiledarutfrågning ska ni jabba med Russert i en timma. Inte bara är det tufft, det är också relevanta, seriösa frågor. Det här är politisk journalistik på hög nivå.

Richardson klarade sig inte så värst bra. Han blev väldigt defensiv på ett ganska dåligt sätt. Hans svar blev osammanhängande och svåra att förstå. Det var först på slutet av timmen som han kom loss. Då kom den roliga och sköna typen fram. Han är en kille som är svår att inte gilla när han ler sitt finurliga leende och säger "Hey, I'm not perfect!". Precis som George W. Bush är han en person som väljarna skulle vilja gå på grillfest hos - det ska inte underskattas.

Han har en imponerande bakgrund som han inte riktigt fick fram, eller som rättare sagt plockades i bitar av Russerts frågor. Russert är inte ful i sina frågor, han ställer dom och låter personen svara. Han hugger inte av, men han ger sig inte utan ett ordentligt svar.

Det som väldigt tydligt kom fram i denna intervju var hur Richardson svängt i Irakfrågan. För 18 månader sedan i en bok skrev han att det vore ett svek att lämna Irak, osv. Numera är han den kandidat som går längst och säger att inga trupper alls ska stanna kvar. Bara trupper för att skydda ambassaden, inga andra trupper i övrigt. Inga för att skydda amerikanska hjälparbetare osv. Innan han bytte den åsikten var han min favorit hos demokraterna. Nu har han bytt åsikt och jag tror han gjorde det enbart för att sticka ut bland de demokratiska kandidaterna.

Jag tror dock hans chanser att bli vicepresidentkandidat är fortsatt stora. Han har som sagt en bra bakgrund, han är hispanic och han är guvernör i delstat i väst. Det är där slaget om Vita huset kommer stå den närmaste framtiden.

2 kommentarer:

Ola J Hedin sa...

Jag har lyssnat på halva intervjun nu och visst är han lite på defensiven men framför allt är han ju sååå tråkig.

Mathias Sundin sa...

Jo, speciellt med tanke på hur mycket humor han brukar ha.