2007-05-29

Socialkonservativa väljer Giuliani

Det största hotet mot Giulianis kandidatur är hans åsikter om abort. Sedan 1976 när Gerald Ford slog Ronald Reagan har inte republikanerna valt en kandidat som är för abort. Det låter med andra ord som det är kört för Giuliani. Men trots vad en del experter tror är väljarna inte lika enkelspåriga som deras opinionsundersökningar.

Jag har tidigare fört resonemanget här att många socialkonservativa väljare inte gillar Giulianis position i abortfrågan och lägger det på hans minussida. Samtidigt har Giuliani sagt att inte skulle väljare någon annan sorts domare till Högsta domstolen än vad Bush har gjort, som har varit mycket populära i den gruppen. Han delar alltså inte väljarens åsikt i abortfrågan, men i praktiken kommer det inte bli sämre än idag. Den frågan borde därför hos många väljare minska i betydelse och de kan då av andra anledningar välja honom.

En undersökning från Pew som beställts av The Politico visar att så kan vara fallet. Visserligen har Giuliani lägre stöd hos socialkonservativa än vad han har hos övriga republikaner, men skillnaden är inte stor. 30% av de socialkonservativa väljer honom, mot 34% av de övriga republikanerna. De socialkonservativa utgör ca 42% av de republikanska väljarna.

Jag tror förklaringen är, förutom det jag tidgare angav, det som Gary Bauer ger uttryck för. Han är tidigare rådgivare till Reagan och ledande inom den socialkonservativa rörelsen:

"These voters care about moral issues, and many of them are conflicted because understandably they see the defense of Western civilization being perhaps the most important moral issue of all."

Exakt. Det största hotet mot deras moral är islamismen och terrorismen. Precis som hotet från kommunismen en gång i tiden förenade libertarianer och socialkonservitiva så vill de socialkonservativa ha en kandidat som kan försvara landet - och för att kunna det måste han vinna valet. 44% av de socialkonservativa tror att Giuliani har störst chans att vinna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.freedomsphoenix.com/Feature-Article.htm?InfoNo=018995

Mathias Sundin sa...

?

Anonym sa...

nåt sorts spam?

Jonathan Robertsson sa...

Off-Topic:
Tips till dig som bevakar amerikansk politik:
På bloggen Little Green Footballs publicerades ett gästinlägg av republikanska kandidaten Duncan Hunter, angående den israelisk-arabiska konflikten. Eftersom han förekommer på din GOP-lista antar jag att det har nåt slags bloggvärde för I Chydenius Fotspår, då LGF är en välbesökt blogg.
Jag uppskattar din bevakning av USA!

Mathias Sundin sa...

Tack så mycket, det ska jag kolla på. Ska skriva lite om kandidaternas syn på Israel i ett annat sammanhang.