2007-03-09

Vem vinner?

Igår talade jag för studentföreningen Ateneum i Lund om presidentvalet. Himla kul personer (och en del något udda) på plats, många spännande diskussioner över några öl efter anförandet. Jag avslutande mitt anförande med en förutspåelse hur det kommer gå i valet, som jag tänkte delge mina kära bloggläsare också.

Demokraterna:
Hillary Clinton blir deras kandidat. Hon är den som är mest valbar och har samtidigt tillräckligt acceptabla åsikter för att kunna väljas. Dessutom har hon byggt det som troligen är världens hittills starkaste politiska maskin. Möjligen klår Karl Roves bygge inför Bushs återval 2004 henne. Hillary vet vad vad som krävs för att vinna, hon har varit med och gjort det två gånger. En unik erfarenhet. Helheten ger henne segern. Som extra krydda har hon också en av världens två skarpaste politiska hjärnor till sitt förfogande, maken Bills. Den andra sitter i Karl Roves huvud.

Obama är för oerfaren och kan få det riktigt jobbigt när de andra börjar dumpa allt de grävt fram om honom. Hittills har han utsatts för väldigt lite granskning. Edwards är för populistisk och har gått från mitten ut mot vänsterkanten. Bill Richardson ligger och lurar i vassen och kan gå hela vägen om precis allt går rätt för honom. Men det troliga är att Hillary vinner och väljer honom som vicepresidentkandidat. Han är populär guvernör i en swing state som 2004 gick till Bush. Dessutom är han hispanic som är en stor och viktig väljargrupp där republikanerna gjort inbrytningar under Bush.

Clinton-Richardson.

Republikanerna:
John McCains starkaste kort är att han är valbar. Många mittenväljare gillar honom och han skulle därför ha en stor chans att vinna valet om han blir deras kandidat. Han stora problem är dock att Rudy Giuliani är ännu mer valbar. Med honom i racet så har McCain inte en chans. Jag tror dessutom att han ses som för gammal, som före detta. Giuliani däremot är nutiden, en stark ledare i en orolig tid. Han har tillräckligt många konservativa åsikter och prestationer bakom sig för att väga upp för de nackdelar han har som förespråkare av abort och partnerskap för homosexuella. På senare tid har han vunnit väljare just inom den kristna högern, där han sägs vara svagast.

Mitt Romney är ett starkt kort och kan även han nå ända fram om allt går rätt. Frågetecknet är naturligtvis att han är mormon. Jag tror dock han kan övervinna det och istället framstå som den kristna högerns kandidat. Därmed blir han en perfekt vicepresidentkandidat till Giuliani, för att väga upp Giulianis svaghet. När jag funderar lite så undrar jag om inte Romney har huvudsiktet inställt på vicepresidentposten. Han tänker ju lansera sig som framtiden, med Giuliani som nutiden och McCain som dåtiden.

Giuliani-Romney.

Imorgon får ni veta vem som vinner av de två paren.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att du kom,
det var riktigt bra!

Mvh

Gustav

Mathias Sundin sa...

Tack så mycket för inbjudan!