2007-01-20

While I was away

Förutom att fira Neo var jag på Timbro under mitt besök i Stockholm, för att prata om mitt Briefing Paper som är på gång under våren. Det handlar om den konservativa rörelsens utveckling i USA och den nuvarande kritiken av Bush och den republikanska kongressen. Men medan jag gjorde det så fortsätter presidentkampanjhjulen att snurra allt snabbare over there.

I en Zogbyundersökning leder Barack Obama i New Hampshire, tredje primärvalsstaten hos demokraterna. Obama får i undersökningen 23 procent, strax före Hillary Clinton och John Edwards, båda på 19 procent.

Hos republikanerna leder John McCain med 26 procent före Rudy Giuliani på 20 procent och Mitt Romney 13 procent.

I en annan undersökning från åtta primärvalsstater ligger de tre stora, Clinton, Edwards och Obama bra till i samtliga stater, med ledning för Clinton i hälften av staterna. Hos republikanerna ligger Giuliani bättre till än McCain i sju av åtta stater och Mitt Romney gör än så länge inte något större utslag på mätningarna.

Jag kan inte låta bli att återigen peka på vilken enorm kompetens som Ekot har samlat i deras Wsashingtonkorre Thomas Nordegren, som menar att det krävs ungefär 100 miljoner dollar för en framgångsrik presidentkampanj. Jag påpekade då att George Bush använde 374 miljoner dollar och John Kerry 348 miljoner dollar i 2004 års valrörelse. Och nu menar att FEC:s ordförande att detta kommer bli det första miljardvalet, alltså att respektive kandidat kommer behöva runt 500 miljoner dollar var.

Inga kommentarer: