2007-01-20

Hillary kommer också ut!

Ojoj vilken vecka det här blev då! I tisdags meddelade Barack Obama att han tar de första stegen mot en presidentkampanj och idag är det Hillary Clintons tur. Precis som Obama, Giuliani och McCain startar hon en exploratory committee, vilket inte är en formell presidentkampanjkommitté utan bara ett första steg till bildandet av en sådan, men hon verkar mer säker på att det är en presidentkampanj hon startar. Hennes webbsida är mer i klass med John Edwards (som hoppade över exploratory committee) och hennes budskap "I'm in" går väl inte att feltolka.

Som New York Times skriver så har hon snyggt lyckats utmanövrera Barack Obama sedan han tillkännagjorde sina planer i tisdags. Hon kom dagen därpå hem från Afganistan och Irak och den nyheten knuffade ner Obama till andra plats. Nu genom ett så tydligt budskap om att hon ställer upp i valet, till skillnad från Obamas något mer luddiga, så petar hon ner honom ytterligare på dagordningen. Hennes kampanj har det spekulerats om i minst fyra-fem år och mediehysterin lär nu bli enorm. Stackars Bill Richardson som ska annonsera sitt beslut imorgon.
Hennes hemsida verkar bra och på den finns den numera obligatoriska videohälsningen. I den säger hon att hon idag startar en konversation om hur vi på rätt sätt ska avsluta Irakkriget, hur vi ska bli oljeoberoende, hur vi ska komma tillrätta med budgetunderskottet och inte minst hur alla amerikaner ska få kvalitativ sjukvård som man har råd med.
Intressant att hon tar upp budgetunderskottet, det visar att hon fullföljer sin strategi att likt sin make locka mittenväljare. Sjukvård är väl den fråga hon längtst förknippats med sedan hon drev det mycket hård som first lady - och grovt misslyckades. Den frågan är nog en tillgång i primärvalen hos vänstertrupperna, men ses förmodligen inte helt positivt av övriga väljarkåren.

Hon pushar också för hemsidan och modern teknologi i hennes kampanj. Där kommer hon till exempel hålla livechattar via video. De verkar också ha ett smidigt fundraisingsystem som bygger just på det som är så bra med internet, många bidrar med lite. Men kass är att kampanjens blogg inte är igång ännu! Och jag noterar att maken Bill inte har en speciellt framträdande roll, för att säga nästan obefintlig, han omnämns på ett ställe som "Hillarys make". Summa sumarum en helt okej hemsida, klart bättre än de andra som bara bildat exploratory committees har, men klassen sämre än John Edwards.

Väldigt kul att Hillary ställer upp, inte för att det var speciellt oväntat, men ändå. Nu är alla tre tungviktare hos demokraterna på banan och med en färgad kandidat och en kvinnlig kandidat som båda har chansen att nå ända fram kommer det blir roligt att följa.

Inga kommentarer: