2007-01-06

Höger, vänster eller mitten? Republikanerna

Genom abonnemanget hos Rasmussen får läsarna av denna blogg tillgång till unik statistik (ni kan ge mig möjlighet att fortsätta prenumerera genom att klicka på annonserna). För några dagar sedan kollade vi på hur väljarna uppfattar de demokratiska presidentkandidaterna, nu är det dags för republikanerna.

Front-runnern John McCain ses av 47% som moderate (mitten) och 26% konservativ (höger). Det ger honom nästan identiska siffror som Rudy Giuliani som 47% anser är moderate och 28% konservativ.

Mitt Romney som har jobbat hårt senare tiden på att bli de socialkonservativas val ligger också mer till höger, 36% ser honom som konservativ, 30% som moderate. Han tävlar om den positionen främst med Sam Brownback och Newt Gingrich. Men Brownback ser väljarna som aningen mer moderate 16% än konservativ 13%. Gingrich däremot ser 63% som konservativ och bara 15% som moderate.

Uppfattningen om Brownback förvånar mig en del, men det är väldigt få överhuvudtaget som har något uppfattning om honom. Skulle Gingrich ge sig in i racet så ligger han bra i läge att få högerflankens stöd. Intressant är också att se att McCain och Giuliani uppfattas som lika mycket mitten, jag hade nog tippat att McCain skulle ligga lite mer till höger hos väljarna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

USA´s politik är en fars, det kvittar om det är republikaner eller demokrater som vinner, det är ändå inte dom som bestämmer.

Mathias Sundin sa...

Jaha, vem bestämmer då?

Mathias Sundin sa...

Ah, jag förstår.