2006-11-07

Läget på valdagen

George Bush har precis röstat i Crawford, Texas men är nu på väg till Vita huset där han ska följa valet. Och han får en spännande kväll, för så mycket mer spännande kan det väl inte bli. Demokraterna har chansen att vinna majoriteten både i representanthuset och senaten. I representanthuset så är 47 republikanska platser i spel och sex demokratiska. Av dessa 47 republikanska så menar RCP att 13 av dessa lutar åt demokraterna, 14 st är oavgjorda och 20 lutar åt republikanerna. Demokraterna behöver vinna netto 15 platser för att nå majoritet, vilket de alltså troligen också gör. Jag har tippat 17-18 platser och det håller jag fast vid, även om det kan vara några för få, ett par-tre till är inte otroligt.

I senaten kommer ikväll fem race troligen avgöra, fyra av dem tillhör idag republikanerna och en demokraterna. Vi tar dom en och en:

Missouri, republikanska sentorn Jim Talent utmanas av demokraten Claire McCaskill:
McCaskill har haft ledningen i över en vecka och leder i den senaste undersökningen med sex procentenheter, men Talent ledde i den innan med en procentenhet.
Mitt tips: Republikanen Jim Talent.

Montana, republikanska sentorn Conrad Burns utmanas av demokraten Jon Tester:
Tester har länge haft ledningen över Burns som dock långsamt krypit närmare och närmare i undersökningarna. I den senaste leder Tester med bara två procentenheter, men i den innan med nio.
Mitt tips: Demokraten Jon Tester.

Virginia, republikanska sentorn George Allen utmanas av demokraten Jim Webb:
I början av racet ledde Allen med tvåsiffrigt, men efter en riktigt klantig kampanj har Webb hela tiden tagit in och leder nu på slutspurten. I den senaste undersökningen med hela åtta procentenheter, men i de innan den med en eller två procent.
Mitt tips: Demokraten Jim Webb.

Rhode Island, republikanska sentorn Lincoln Chafee utmanas av demokraten Sheldon Whitehouse:
Whitehouse har länge haft ledningen över Chafee som dock snabbt kommit tillbaka på slutet och i den näst senaste undersökningen ledde med en procentenhet, men är i den senaste återigen efter Whitehouse med tre procentenheter. Den ledningen är dock betydligt mindre än tidigare så racet har flyttat in bland de race som är omöjliga att veta hur de ska gå.
Mitt tips: Demokraten Sheldon Whitehouse.

Maryland, demokraten Ben Cardin försvarar en öppen plats som idag tillhör demokraterna mot republikanen Michael Steele:
Cardin har lett så gått som hela tiden men racet har blivit tightare senaste veckan och Steele kan komma att överraska. I de två senaste undersökningarna leder dock Cardin med tre procentenheter och han har på slutet fått draghjälp av både Bill Clinton och Al Gore.
Mitt tips: Demokraten Ben Cardin.

Förutom dessa mycket tighta race som kan gå åt vilket håll som helst så finns några andra som är intressanta att följa.

I Tennessee utmanar demokraten Harold Ford som på slutet fått draghjälp av Barack Obama och närmat sig i undersökningarna. Många säger att Ford bedrivit den bästa kampanjen i det här valet och en vinst ikväll är inte omöjlig. New Jersey är en stark stat för demokraterna men pga en hel del skandaler så har sittande demokraten Bob Menendez problem. Utmanaren Kean Jr. ligger dock en bit efter i undersökningarna, men en vinst för honom är inte omöjlig.

Två stater som republikanerna troligen tappar är Ohio och Pennsylvania.

Lägger vi ihop detta så är det minus två för republikanerna med Ohio och Pennsylvania, skulle de också förlora alla race som idag är oavgjorda, sk toss ups, så tar demokraterna majoriteten. Men vinner republikanerna Maryland eller New Jersey så är majoriteten fortfarande deras även om demokraterna vinner Montana, Virginia, Rhode Island och Missouri.

Eftersom jag inte tror att Ford lyckas överraska och vinna så ger det demokraterna en netto vinst på fem platser, en kort för att vinna. Skillnaden mot tidigare är att jag nu tror att Webb vinner, den är dock väldigt osäker och också troligen påverkad av att jag var på hans kampanjrally igår. Republikanen Steele i Maryland är på gång och kan mycket väl överraska. 4-5 platser netto plus för demokraterna alltså. Den som lever får se.

Inga kommentarer: