2006-11-07

Svensk media om kongressvalet II

Svensk media är frustrerande att följa. Tänk om jag bara lyssnade på Ekot, läste DN eller SvD och kollade på Rapport. Vilken skruvad bild om valet jag skulle få. Reportagen är nästan alltid till demokraternas fördel. Så även idag såklart, på valdagen. I Ekot erkänner man nu att demokraterna kanske inte vinner senaten, men rubriken är ändå "Demokraterna kan ta över kongressen". Det är sant, men återspeglar inte de senaste dagarnas bild här i USA, snarare skulle rubriken vara "Republikan kan behålla majoriteten i kongressen". Om det blir så vet vi inte, men just nu ser det ut som att republikanerna har momentum, inte demokraterna.

Dessutom vet alltid svenska journalister mer än alla andra. Så här skriver man:

"I det republikanska fästet Florida vägrade i sista stund den republikanske guvernörskandidaten att visa upp sig tillsammans med president Bush."

Det stämmer att han inte var på samma ställe som Bush, och ja troligen var det ett beslut som grundade sig i att han inte såg det som någon hjälp, snarare tvärtom. Men journalister här borta sätter lite perspektiv på händelsen och påpekar att guvernörskandidaten var i områden som är avgörande för honom, där Bush var avgörs inte valet i Florida. Men om detta rapporterar Ekot inget, för de vet bättre.

Inga kommentarer: