2006-10-14

Webb i slagläge

Pengar har varit en faktor som tydligt talat till George Allens fördel i senatsracet i Virginia. När James Webb valdes till demokraternas kandidat i valet hade Allen ett 16-1 övertag i insamlade pengar och inte mycket talade för att Webb skulle kunna ge Allen en match på det området.

Allen har fortfarande mest pengar tillgängliga nu när kampanjen går in i sitt slutskede men Webb drog in klart mest den senaste månaden, 3,3 miljoner dollar mot 2 miljoner för Allen. Kan Webb fortsätta få in pengar i den här takten så kommer han ha resurser att möta Allens hårda attacker i form av TV-reklam i kampanjens slutskede. Det kan mycket väl avgöra alltihopa.

TV-reklam är viktig i amerikanska valrörelser och Allen har nu inlett en offensiv med en ny TV-reklam där han anklagar Webb för att vara för höga skatter, "big spending, high taxing liberal". Något som funkade utmärkt när Allen slog senator Chuck Robb år 2000, men Webb är en besvärlig motståndare. Han är tidigare republikan och minister i Ronald Reagans regering och eftersom han inte suttit i någon beslutande församling innan så går det inte att lyfta fram hur han röstat för exempelvis högre skatter.

Samtidigt ser vi att Allens ledning minskar i en ny opinionsundersökning, från sex procentenheters ledning till tre.

Det är mindre än en månad kvar till valet nu. James Webb ligger i ett bra slagläge.

Inga kommentarer: