2006-10-14

Felaktigt beslut av Reinfeldt

Maria Borelius avgår, det är ett allvarligt misstag av Fredrik Reinfeldt att tillåta det. Vad är det hon har gjort? Använt svart barnhjälp, inte betalat tv-avgiften ett litet tag och skatteplanerat. Två lagbrott som inte är speciellt allvarliga, inte bra, men inte så otroligt allvarligt. Att skatteplanera är inte ett dugg allvarligt utan helt naturligt. Det stora fel som Maria Borelius och hennes medhjälpare har gjort är att hantera frågan oerhört klantigt.

Hon borde ha bett om ursäkt, och inte kommit med några som helst undanflykter. Att säga saker som att man inte har råd osv är bara korkat. Det har lett till ett mediedrev där varenda liten struntsak blåses upp. Maria Borelius avgår nu inte på grund av det hon har gjort, utan på grund av hur hon, moderaterna och regeringen hanterat detta i media.

Att nu låta henna avgå är dumt. Tycker Fredrik Reinfeldt att detta räcker för att avgå, då måste han sparka varje minister som gör lika mycket eller mer. Vad man skulle ha gjort var att rida ut stormen. Nu kommer alla komma ihåg att den nya borgerliga regeringen fick sparka en minister efter en vecka. Sämre start går inte att få. Att Reinfeldt så lätt låter en minister gå gör också att andra kan bli oroliga över hans ledarskap. Kommer han stå bakom sina ministrar när det blåser snålt?

Detta är i grunden inte Maria Borelius misstag, det är Fredrik Reinfeldts.

2 kommentarer:

Wille sa...

Skatteplanering är inte ett lagbrott, skatteflykt är däremot det.

Men med tanke på att Borelius bott i Storbritannien de senaste fem åren, fram till förra månaden, så har hennes skatteplanering inte varit något brott överhuvudtaget:
UK beskattar nämligen inte utlänningar på utlandstillgångar och inkomster. Det är fritt fram att ha bolag i vilka skatteparadis som helst, utan att deklarera det.

Mathias Sundin sa...

Jo fast sånt där att själv avgå tror jag inte på. Reinfeldt säger att han inte hade någon synpunkt på att hon avgick, därmed sparkade han henne. Annars hade han övertalat henne att sitta kvar.

Ja, hoppas verkligen Stegö Chilo klarar sig. Vi behöver lite kulturdebatt i det här landet.