2006-10-13

Just nu, demokraterna i majoritet

Hittills har utslaget av Foleyskandalen i USA varit minimalt på de heta senatsrace där valet kommer avgöras. Men nu har det rört på sig, iallafall lite, och om vi tittat på genomsnittet av de senaste opinionsundersökningarna för stater med senatsval så skulle demokraterna just nu ta sex platser från republikanerna. Det är precis vad som behövs för att ta tillbaka majoriteten, läget skulle bli 51-49 för demokraterna.

Men detta är alltså en minimal förändring mot tidigare, då sa genomsnittet att demokraterna skulle ta fem platser, och ett race var oavgjort, nu har alltså det tippat över till demokraterna.

Från dagens undersökningar kan vi notera att demokraten Menendez har börjat ta ett svagt grepp i New Jersey, den enda stat där republikanerna har möjlighet att ta en plats från demokraterna. Republikanske utmanaren Kean Jr. har inte lett i några undersökningar i oktober.

I Tennessee leder demokraten Harold Ford mycket knappt med 0,8 procent. Här måste troligen republikanerna vinna om de ska behålla majoriteten. Platsen tillhör Bill Frist som nu avgår och republikanen Bob Corker försker försvara republikanernas färger i en stat som Bush vann lätt 2004 och 2000. Få hade satt upp Tennessee på listan över möjliga vinster för demokraterna, men Harold Ford har drivit en mycket bra kampanj, den bästa i landet anser en del.

Inga kommentarer: