2006-10-21

Reagan Democrats återvänder till rötterna?

En stor del av Ronald Reagans och sedemera republikanernas framgångar de senaste 20 åren beror på att de lyckades locka över en grupp väljare som traditionellt alltid röstat på demokraterna, precis som deras föräldrar och far- och morföräldrar innan dem. Reagan Democrats kallas de och beskrivs av Tim Reid i Times ungefär så här:

Växt upp i arbetarfamilj, vit, religiös, fru och barn, har jeans och baseballkeps, gillar amerikansk fotboll och NASCAR, har lägre utbildningsnivå än den genomsnittlige republikanen och tjänar mindre pengar men delar samma patriotism och moraliska värderingar.

Den här gruppen väljare blev på 60- och 70-talet mer och mer besvikna på demokraterna som i deras ögon tycktes ha tagits över av opatriotiska hippies som knarkade, knullade runt och protesterade mot Vietnamkriget.

De gillade Reagans syn på religionen, hans fokus på nationell säkerhet och patriotism - God, Guns and Guts. En hel del av dem röstade på honom 1980 och miljontals gjorde det 1984 när han återvaldes.

Nu börjar dessa Reagan Democrats åter tvivla, den här gången på republikanerna. Staten har inte minskats som republikanerna har lovat, tvärtom. Visst en del skatter har sänkts, men budgetunderskotten är jättelika. Inte heller lever republikanerna upp till de moraliska värderingar de predikar.

Men demokraterna är inget automatiskt val heller. Stora delar av demokraterna är fortfarande lika frånstötande för dessa väljare som de var för 20 år sedan. Men det finns enskilda kandidater som klarar av att attrahera dessa väljare. De som står för budgetdisciplin, ett starkt försvar och tydliga moraliska värderingar. Kliver en sån demokrat fram inför presidentvalet 2008, och klarar av att bli nominerad av sitt eget parti, då kan republikanerna få det mycket tufft.

Inga kommentarer: