2006-10-22

Fortsatt obalans i rapporteringen från USA

TT rapporterar om en ny opinonsundersökning från Newsweek som säger att 55 procent skulle rösta på en demokrat i valet i november mot 37 procent på en republikan. Det är en ökning för demokraterna med fyra procentenheter sedan förra undersökningen från Newsweek för två veckor sedan.

Men som jag förklarat tidigare säger dessa undersökningar väldigt lite om hur det faktiskt kommer gå i valet, eftersom det är enskilda race som avgör, det är inte någon nationell folkomröstning där det gäller att få flest röster. Självklart är det här ingen bra trend för republikanerna, men vi ska komma ihåg att inte speciellt mycket har hänt i de enskilda avgörande racen till senaten och kongressen sedan svenska media trumpetade ut liknande nyheter för ett par veckor sedan. Då hade demokraterna övertaget i fem-sex av de avgörande racen till senaten, läget är likadant idag. För kongressen har ytterligare några race satts i spel.

Läser man hela artikel från TT och även läser själva artikeln i Newsweek så ser man ur vinklad rapporteringen är. Ja, republikanerna har en dålig trend, ja man tappar stöd hos sina tidigare kärntrupper. Men undersökningen visar också att man håller på att ta igen mark i de olika sakfrågor som väljarna tycker är viktigast. Det borde TT lyfta fram, för det är en viktig del. Kan republikanerna få valet att handla om nationell säkerhet kan man bromsa demokraternas framgångar.

När folk om några veckor kommer få se valresultatet från USA och tidningarna rapporterar att republikanerna behöll kontrollen över senaten kommer de bli mycket förvånande. Alla rapporter hade ju talat om total överlägsenhet hos demokraterna, hur kan då republikanerna vinna? Är man inte insatt i hur USAs valsystem fungerar och media inte gör det minsta för att utbilda utan istället få folk att tro att det fungerar ungefär som hos oss, så är det lätt att tro att republikanerna faktiskt vann, även om de förlorade.

Jag blir så trött på svenska medier. Är det så svårt? Vad är det ni inte fattar?

Inga kommentarer: