2006-10-25

Oooobama!

När Barack Obama meddelade i söndagens Meet the Press att han nu funderar på om han ska ställa upp i presidentvalet 2008 så väckte det en mediestorm i USA. Tidigare har Obama sagt att han tänker sitta hela sin sexårsperiod som senator från Illinois och inte ställa upp i valet 2008 som president- eller vicepresidentkandidat. Nu har han ändrat sig och har funderat lite löst de senaste månaderna. Efter valet den 7 november ska han ta sig en rejäl funderare.

Obama har nått rockstjärnestatus och är den mest eftertraktade demokratiske senatorn när andra demokrater runt om i landet vill ha draghjälp inför valet.

Jag funderade för ett tag sedan om han borde ställa upp redan 2008, efter en artikel i New Republic där de uppmanar honom att inte vänta. Hans stora svaghet är den bristande politiska erfarenheten. Han har nu bara suttit två år i senaten och innan dess nio år i Illinois senat. Han har aldrig haft ett jobb där han varit högsta chef, varit den som tagit besluten. Det brukar amerikanska väljare straffa, man har ju en förkärlek för att välja guvernörer. George W. Bush, Bill Clinton, Ronald Reagan och Jimmy Carter är de senaste exemplen. Att gå från senator till president är svårt i USA, så alltså kan man säga att det blir svårare för Obama ju längre han väntar.

Richard Baehr återger lite av Obamas politiska karriär i "Barack Obama: The Visable Man" i ett inte lika glorifierande ljus som många andra och påpekar att han röstat nästan identiskt med den från höger hatade Ted Kennedy. Han tror att Hillary Clinton kommer erbjuda honom vicepresidentposten, vilket många andra också spekulerat om.

Claerence Page varnar Obama i artikeln "Enjoy Sen. Obama, It'll Get Worse" för att inte tro att hypen runt honom kommer vara alltför länge, den brukar försvinna så fort en kandidat säger att de ställer upp i presidentvalet. Då blir granskningen brutal.

Richard Cohen skriver i "Why Not Obama?" att han välkomnar hans omsvägning huvudsakligen för att han inte så inkletad i hela Irakhistorien. Han blev vald till senaten efter att Irakkriget inletts och jag instämmer i att detta kan gynna Obama. Folk kan mycket väl känna att de behöver en nystart med nytt folk och nytt blod. Då blir Obamas bristande erfarenhet en möjlighet.

Jag hoppas Obama ställer upp, presidentvalet 2008 blir mycket mer spännande då. Hillary Clinton och Barack Obama för demokraterna och John McCain och Rudy Giuliani för republikanerna. Vilket race!

Inga kommentarer: