2006-10-25

Barone tippar kongressvalet

Michael Barone är i mitt tycke en av de absolut bästa politiska journalisterna i USA. Nu har han gett sig på att tippa hur det kommer gå i kongressvalet där demokraterna behöver vinna netto 15 platser för att nå en majoritet.

I hans förutspåelse så tar demokraterna 16 platser netto och får därmed en majoritet, men mycket svag sådan, 219 demokrater mot 216 republikaner.

Många pratar om en våg. De menar att landet genomsveps av en våg för eller mot något parti. 1994 var det tex en republikansk våg som spolade bort demokraterna från makten i kongressen, 1974 en demokratisk våg. I en "våg-valrörelse" så brukar det vinnade partiet vinna cirka hälften av de race som de seriöst utmanar i och det förlorande partiet vinna ungeför tio procent av de race som de seriöst försvarar. Det skulle betyda att demokraterna skulle vinna 22-23 platser i de cirka 45 race som är i spel.

Men Barone tror inte (ännu iallafall) att detta är en "våg-valrörelse":

"One reason I do not see this election as a "wave" is that I think Republicans have a superior turnout program."

Jag har påpekat samma sak tidigare. Demokraterna behöver leda ganska tydligt i opinionsundersökningarna inför valdagen eftersom republikanerna har en effektiv GOTV-rörelse (Get Out The Vote). Därför har jag inte trott, och tror inte heller nu, att resultatet på valdagen kommer bli så dramatiskt som det kan se ut nu och som många andra verkar tro. Senaten behåller republikanerna, men kan mycket väl tappa kongressen.

Inga kommentarer: