2006-10-20

Intervju med politisk konsult - del 2

Förra året i november publicerade jag en kort intervju med Carlyle Gregory här på bloggen. Han är politisk konsult, tidigare medarbetare till Ronald Reagan och studiekamrat med Karl Rove. Nu har jag ställt lite frågor inför det stundande valet i november. De sista frågorna rör ett race han själv jobbar i, Virginia 2, mellan republikanen Thelma Drake och utmanaren Phil Kellam. De slåss om en plats i House of Representatives, eller kongressen som vi brukar säga. Distriktet Virginia 2 har cirka 650 000 invånare, ungefär Östergötland och Örebro tillsammans, men kampanjen omsätter miljonbelopp, till skillnad från svenska riksdagskampanjer som inte omsätter många tusenlappar.

Även om frågorna om Drake är lite mer på detaljnivå kan det vara intressant att se hur man tänker och resonerar kring politiska kampanjer i USA just nu. Samma resonemang som Carlyle funderar kring funderas det kring i många andra kampanjer runt om i landet.

Tror du demokraterna kommer ta kontrollen över senaten och kongressen?

Ja. Definitivt över kongressen, kanske också senaten.

Varför?

Sex års klåda, skandaler, missbelåten över Irak, missbelåten över Bush, osv.

Vem tror du kommer vinna i Virgina, sittande senator George Allen eller utmanaren James Webb?

Allen. Han har mer pengar, större djup (jag skojar inte, man hör mycket dåligt om Allen, men inte mycket dåligt om Webb - han är väldigt smart men virrig), många republikaner i staten och bättra gräsrotsorganisation.

Enligt en opinionsundersökning i Washington Post så har Allen störst stöd hos de som tycker att terrorism är valets viktigaste fråga, och Webb hos de som sätter Irak eller moral i regeringen högst. Vad ska Webb göra under slutet av kampanjen, försöka nå den grupp där Allen är starkast eller försöka expandera stödet hos sina egna två grupper?

Ingetdera. Vi ser det här mönstret överallt och det är ingen rörlighet hos väljarna. Människor vet i sina hjärtan att demokraterna kommer dra sig ur Irak, och tycker du det är bra så röstar du på demokraterna, om inte röstar du på republikanerna. Dito gällande terrorism, republikanerna kommer vara fortsatt tuffa, demokraterna svaga. Webb behöver övertyga väljare i förorterna som normalt lutar åt republikanskt håll att Allen är en korkad lantis och Allen behöver övertyga samma väljare att Webb, innerst inne, är en Nancy Pelosi-demokrat som beskatta dig till döds och skicka dina barn på sexutbildningsläger.

Tittar man på undersökningar så är Drake svag i östra delen av distriktet och stark i norr och väster. Hur kommer det sig?

Felaktigheter i undersökningen, urvalet är för litet och det kan bli lite snett. Våra undersökningar visar att valet kommer avgöras i Virgina Beach. Vi tror att Drake kommer vinna i Accomack och Norfolk och förlora i Northampton och Hampton och komma lika i Va Beach.

Ett problem för Drake [som är republikan] är att 42% av de osäkra väljarna är demokrater och bara 30% republikaner. Vilken fråga får dessa demokrater att rösta på Drake?

En del av dessa osäkra kommer inte rösta. De osäkra väljarna ogillar båda kandidaterna, så frågan är vem de kommer ogilla minst på valdagen. Dessutom, i det rådande politiska klimatet, om de ännu inte valt sida så betyder nog parti ganska lite för dem. Vi tror att skattefrågan tillsammans med nationell säkerhet, som han [Kellam] är på del sida av, kommer ta oss över mållinjen först. Men såklart kan vi ha fel.

Kellam är stark hos oberoende väljare [Independants] och Drake svag, och dessa oberoende ger Bush låg approval rating, 21% godkänt, 32% icke godkänt. Borde Drake komma ut och markera mot Bush på något sätt?

Våra siffror säger att vi är ungefär lika starka hos oberoende väljare, så jag vet inte om jag håller med om ditt påstående. Bush är ett ankare runt halsen på oss hos alla väljargrupper förutom riktigt övertygade republikaner, så vi har försökt markera lite distans mot honom. Vi kommer inte attackera honom, för det skulle skapa problem hos våra kärnväljare och ärligt talat skulle Thelma Drake aldrig tillåta det.

Inga kommentarer: