2006-10-23

"Ett gigantiskt systemskifte"

På morgon-tv förklarade Hans Tilly, ordförande i Byggnads, att detta är "ett gigantiskt systemskifte". Inte bara ett litet vanligt systemskifte, utan ett gigantiskt. Vad syftar han på? Har det kommit förslag om att införa nattväktarstat i Sverige? Att förbjuda fackföreningar? Att ta bort kollektivavtalen och reglera allting i lag? Nej då, Tilly pratade om regeringens beslut att ta bort skatteavdraget för fackföreningsavgiften, så att kostnaden per månad ökar från cirka 100 till 300 kr.

5 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Hör inte till just denna del, men nästan. Hörde en underbar förklaring på detta med A-kassan häromdagen (anonym källa):

(bör läsas med Tage Danielssons röst)
Jomen, det vet du väl. Arbetslöshetskassan är ju en försäkring, inget bidrag, fick vi ju höra i valrörelsen. Fast bara nästan. För den får ju inte bli så försäkringslik att man kan tro att det är en riktig försäkring. Så sossarna har inte riktigt bestämt sig. Fast det verkar som om dom kommit fram till att det nog är ett bidrag iallafall. Men ändå en försäkring.

Jonas N sa...

Skatteavdrag för pengar till LO (& SAP), men

skattepåslag för barnpassning mm i hemmet.

Jovars. Var det inte den sidan som i upprörda ordalag ondgjorde sig över skattelättnader riktade mot hushållsnära tjänster, och kallade det för 'skattesubventionera pigor åt dom besuttna'?

Men var inte då LO också 'skattesubventionerat' (förutom väldigt rikt, förstås?)

Robsten sa...

Det verkar inte vara en försäkring heller enligt Alliansen (Skippa Danielssons röst) nun har de kommit fram till att kassorna skall sponsra varandra, inte att varje kassa skall bära sina egna kostnader, som de gick ut med i valrörelsen, tycker Alliansen att det är bidrag?? sedan skall de göra den obligatorisk, varför? behövs inte mycket IQ för att förstå att det är för att förhindra att folk går ur kassor där arbetslösheten är låg. Hejdå alla liberala principer när mammon talar, så mycket var de principerna lltså värda. Där förlorade Alliansen valet 2010. man kan undra vad de tänker med.

Mathias Sundin sa...

Thomas: Var i partiprogrammen, Bankerydsöverenskommelsen, valmanifest och regeringenförklaring står det att fackföreningar ska läggas ner och nattväktarstat införas?

Per Hagwall sa...

robsten, att den blir obligatorisk är inte märkligare än att det inte är frivilligt att vara med i sjukförsäkringen och trafikskadeförsäkringen.