2006-10-26

Demokraterna tappar mark i senatsvalet

För ett par veckor sedan var läget sådant i opinionsundersökningarna att demokraterna hade nått sin eftertrakatade majoritet genom att vinna netto sex platser från republikanerna. Sedan dess har det gått långsamt sämre, just nu säger genomsnittet på de senaste undersökningarna att de skulle vinna netto fyra platser.

Det är Jim Talent i Missouri och Bob Corker i Tennessee som återtagit ledningen i respektive race. Men samtidigt så knappar Jim Webb in på George Allen i Virginia och bara futtiga 1,3 procentenheter skiljer dem åt.

Något som kan ge republikanerna ytterligare vind i seglen är domstolsutslaget i New Jersey där man klubbade för att tillåta gay-giftermål, något de republikanska kärnväljarna inte gillar och kanske kan motivera dem att gå till valurnorna. Dock får det troligen inte så stor påverkan på valet just i New Jersey, båda kandidaterna där är emot gay-giftermål och en majoritet av befolkningen är för. Men det för upp frågan på dagordningen så att republikaner i andra stater får prata om det.

Inga kommentarer: