2006-10-10

Dagsens "Eeeh?"

Via Johan Norberg hittar jag detta uttalande av Gunilla Carlsson, ny biståndsminister:

"Det [kunskapsbistånd till myndigheter, banksystemet etc] är relativt lite pengar och har ingen koppling till regimen, men däremot till delar av det officiella Nordkorea."

Eeeh? Gunilla Carlsson och övriga borgerliga har i valrörelsen kritiserar (s) för att de politiserat myndigheterna - och så tror hon att myndigheterna i Nordkorea är frikopplade från diktaturregimen? Eeeh!

3 kommentarer:

Robert Nordman sa...

(going out on a limb)

Långsökt as it may be, på icke så ren svenska, kan man väl tänka sig att den typen av bistånd har sin grund i ett försök att få banksystem med mera att kunna funka i en övergång till det bättre ekonomiska systemet, samt någon mer eller mindre idealistisk tanke om att kunna få tjänstemännen ifråga att arbeta inifrån för att ändra delar av systemen.

Tänkbart, om än osannolikt. Och skulle det vara så så verkar det ändå inte funka i nödvändig takt.

Sedan kan frågan om exakt hur man "lobbar/säljer in" demokrati i diktaturer alltid vara svår.

Mathias Sundin sa...

Jag ser inte riktigt poängen med att det möjligen eventuellt kan vara så. Uttalandet är korkat och jag tycker man borde avbryta bistånd till Nordkorea om man inte är 100% säker på att det inte på något sätt gynnar diktaturen. Det tror jag är svårt och därför bör man inte ge bistånd (utom vid eventuella svältkatastrofer om nu Nordkorea då skulle ta emot hjälp).

Robert Nordman sa...

Javisst är det korkat. Särskilt som det snarare mer sannolikt är så att det finns någon form av avtal med tredje part som egentligen ligger bakom att man inte avbryter direkt.

Då borde hon ha sagt "Vi arbetar på det [att avbryta]"

Försökte bara leka med tanken om vad det i ett best case scenario skulle kunna vara som bakomliggande orsak.