2006-10-10

Ökad ledning för demokraterna?

Idag har bland annat SVT rapporterat om en stor och ökande ledning för demokraterna inför kongressvalen i november. Man hänvisar då till flera undersökningar som kom idag, bland annat från USA Today, CNN, ABC och CBS. Frågan som ställs till väljare över hela USA är på vilket parti man kommer rösta i november, det ger alltså en allmän trend över landet, men säger inte om demokraterna kommer ta tillbaka majoriteten i senaten och kongressen. Då måste man titta direkt på de olika racen.

Det stämmer utmärkt att demokraterna har en klar ledning i de undersökningar som SVT rapporterar om. Men alla undersökningar säger inte samma sak. I CNN och USA Today ökar demokraterna kraftigt, i ABC ökar man svagt och i CBS minskar man svagt. En trend uppåt för demokraterna är alltså trolig, men som vanligt rapporterar SVT och svenska medier ensidigt och berättar inte hela sanningen.

2 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Reagerade också på hur märkligt det såg ut, ungefär som om de utgick från att valet fungerade som i de flesta europeiska länder.

Ty vad spelar det för roll i South Carolina eller Virginia om 80% av Kalifornien skulle rösta (d)?

Mathias Sundin sa...

Nej precis, och det är förmodligen vad de flesta tror. Sedan när valresultatet rapporteras så blir folk förbannad och undrar hur det gick till. Minska viskning om valfusk verkar då trolig, för hur kunde annars demokraterna tappa en så enorm ledning.