2006-07-30

Så lätt de manipulerar världen

Hizbollah gnuggar sina händer och jublar tyst nu när Israel träffade ett hus och över 50 civila dog i en attack i staden Qana. Varför slog Israel till där? Jo, för att Hizbollah har skjutit 150 raketer därifrån in i Israel. Var det meningen att döda civila? Nej, och premiärminister Olmert beklagar det också djupt. Det råder ingen som helst tvekan om att det är ett horribelt misstag av Israel, men skulden ligger ändå på Hizbollah.

Ur Hizbollahs synvinkel kan de bara vinna genom att placera raketramper bland civila. Om inte Israel beskjuter dom där kan de skjuta i lugn och ro. Om Israel beskjuter och råkar träffa civila så vinner de en enorm PR-seger.

Och omvärlden spelar Hizbollah i händerna gång, på gång, på gång. Det blir mycket starka reaktioner, fördömande, resolutioner i FN, demonstrationer och protester - men inte ett ord om vems felet egentligen är. Hizbollah är ansvariga. Hizbollah har ingen respekt för några civila liv, medan Israel försöker spara liv på båda sidor.

Nu är det dags för någon internationell ledare att slå näven i bordet och prata om moral, om vad som är rätt och fel, och hur otroligt lättlurade och manipulerade alla är.

Och för att återigen hänvisa till Per T Ohlsson. Varför blir alla så upprörda över när Israel dödar civila, och inte när man slaktar hundratusentals i Sudan? Man behöver inte välja det ena eller det andra, men varför väljer nästan alla alltid Israel?

12 kommentarer:

Anonym sa...

Du har absolut en poäng i vad du säger. Hezbollah är vidriga, eftersom de har som en mycket medveten taktik att dra med sig civila i döden, både Israeler och Libaneser.
Men vad jag inte förstår är varför Israel bombar sådana här områden med flyg, vore det inte bättre att gå in med marktrupp och plocka ut just raketramper o liknande?
Att bomba från luften fungerar ju inte när det är mitt i ett civilt område.

Robsten sa...

Det är egentligen ingen som är manipulerad, inte på det sätt du beskriver i alla fall. Det som slår mig är den totala enögdhet som präglar båda sidor i denna konflikt, håller man på Israel så ser man absolut inga fel i deras agerande, samma sak på de som håller på palestinierna/Hamas (Hizbollah är det väl inte så många som explicit håller på) de ser/erkänner inga fel hos de som de sympatiserar med. Slutsats, de flesta manipulerar dem själva.

Anonym sa...

Det är inte bara Hizbollah som gnuggar händerna efter såna händelser det gör också Israelhatarna inom den svenska brunvänstern.
Sigge

Mathias Sundin sa...

Men det finns knappt "båda sidor". Jag ser att Israel gör fel, tex detta i Qana, men inser samtidigt att grundfelet är Hizbollahs.

Marktrupper kanske skulle leda till ännu mer kritik och såklart fler döda israeliska soldater.

magnus sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
magnus sa...

robsten. Du drar i vanlig ordning igång kålsuparargumenten och menar att båda sidor har exakt samma skuld och att ingen är mer skyldig än någon annan (du anlägger m a o en slags förskollärarattityd i världspolitiken; gulligt och kanske naturligt men...) samt visar i vanlig ordning grundläggande okunnighet.

Visst är det så, att manipulation är centralt i krig men blogginlägget talar om hur kriget bedrivs av Hizbollah, och att detta inte debatteras i väst. Är denna reflektion korrekt eller inte. Det är det enda relevanta att kommentera här. I detta krig är inte västs media särskilt mycket för Israel, som du säkert sett, så varför påstår du att media är enögt _för "väst"_, d v s för parten Israel?

Hizbollah har ett ganska stort stöd i exempelvis Libanon.

Din kommentar påminner om en journalists som fabulerar en text om något denne inte har en aning om eller en orerande pastor Janson, och din metod är att fristående från verkligheten resonera dig fram till en säljande moralisk slutsats.

Du får ursäkta Robert, med dina texter kan som bäst kallas rappakalja.

magnus sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Passa sätt kritiserade kommunisterna enbart (det då välmående) Sydafrika under 70 o 80-talen. -Med totalt ointresse för de värre brott kommunistdiktatorena begick på övriga kontineten. Nambia avändes som bas för terrorattacker därför fick man finna sig i att det gick som det gick. Men kommunister är kanske självhatande västerlänningar?

Anonym sa...

Det libanesiska Röda Korset bekräftar 27 döda i Qana totalt. Inte 55 som TT skriver.

Anonym sa...

Det kanske inte sköts några raketer från Qana?

Israeliska tidningen Haaretz:

http://www.haaretz.com/hasen/spages/745185.html

Anonym sa...

http://www.haaretz.com/hasen/spages/745185.html

Anonym sa...

http://www.haaretz.com/
hasen/
spages/745185.html