President Bush har haft det tufft ganska länge nu. Han vann valet men stärkt stöd 2004 och hade några bra månader, sen körde han fast i en reformering av pensionssystemet och därefter har det varit trögt. Hans job approval rating har sjunkit till stundtals rekordlåga nivåer, men kanske ser vi en vändning nu? De senaste undersökningarna pekar samtliga på ett något förbättrat stöd hos väljarkåren.
Han ligger fortfarande på minus i samtliga mätningar, alltså att fler är missnöjda än nöjda, men det brukar vara rätt svårt för en president att ligga på plus. Skillnaden minskar dock nu under juni.
Det man brukar titta på mest är hur många som är positiva, hur många som "approve". Siffrorna nedan är jämföresle med maj:
Fox News 41% approve (+6 sedan maj)
Rasmussen 43% (+2)
USA Today/Gallup 37% (+6)
Hotline/FD 41% (+4)
CNN 37% (+3)
Jag tror förklaringen ligger i huvudsakligen tre saker; Al Zarqawis död, omröstningar om att förbjuda gay-giftermål och förbjuda flaggbränning. En färsk undersökning från LA Times (kräver inloggning) visar också att Bushs approval rating stiger och att stödet för hanteringen av Irakkriget (+3) också stiger en aning och stödet för hanteringen av kriget mot terrorismen ökar klart (+8).
De andra två frågorna, gay-giftermål och flaggbränning, är inget som syns i denna undersökning men är frågor som går hem hos breda lager republikanska väljare, och som jag sagt många gånger förut så har majoriteten av det amerikanska folket republikanska grundvärderingar. Så när dessa frågor lyfts upp, blir de mer positiva, när de annars kanske har dragits med i kritiken mot Irakkriget osv.
2006-07-01
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Men käre Mattias, det låter som du håller hårt på Bush. Nu ligger FPs program närmare demokraternas ideologi och program än republikanernas, enligt Leijonborg i alla fall.
Nej, jag håller inte hårt på Bush, du som verkar läsa min blogg borde veta det. Jag tycker han är bra i vissa frågor, katastrofal i andra. Jag skulle ha röstat på John Kerry 2004 (och ångrat det sedan).
Tycker dock det är viktigt att lyfta fram även positiva saker om Bush, eftersom förståelsen för vad som verkligen händer i USA bör öka i Sverige.
Skicka en kommentar