2006-07-01

Morris: Lieberman förlorar

Som jag skrivit tidigare så finns det risk att senator Joe Lieberman (D) förlorar primärvalet där demokraterna i Conneticut utser deras kandidat till senatsvalet i november. Lieberman fortsätter försvara Irakkriget när många andra demokrater har svängt och det står honom dyrt nu när han utmanas av miljonären Ned Lamont, som driver en fråga: Nej till Irakkriget.

Bill Clintons fd rådgivare Dick Morris tror att Lieberman kommer torska primärvalet och därmed också sin senatsplats. Lösningen är att Lieberman kan ställa upp som independent i valet eftersom Morris menar att han då skulle vinna enkelt i ett race mellan tre kandidater. Precis som i partierna i stort så är det de mest till höger respektive mest till vänster som är de som avgör primärvalen inom republikanerna och demokraterna. Därför blir det svårt för Lieberman att primärvalet, men lättare att vinna hela valet.

Problemet är att Lieberman måste anmäla sig som independent innan primärvalet är avgjort, så Morris råd är att han ska dra sig ur primärvalet nu och köra direkt som independent.

Jag undrar om inte Morris har en poäng. Det skulle svida om Lieberman förlorade, han är en demokrat att se upp till och jag tror han får tufft mot den hetsiga vänsteryttern i partiet. Den enorma bloggen DailyKos.com hetsar dagligen mot Lieberman och stödjer helhjärtat utmanaren Lamont. Lamont har börjat få upp farten, börjar bli känd, drar in mer pengar och får snurr på sin kampanj. Lieberman får svårt att klara det.

Inga kommentarer: