2006-06-20

Korkad, okunnig journalistik

Denna artikel om Hillary Clinton är typisk för den okunniga, svenska rapporteringen från amerikansk politik. Den handlar om att Hillary Clinton är väljarnas favorit, enligt en undersökning som jag trots en del letande inte kan hitta.

Jag gissar dock att det är en mätning av vem demokratiska väljare vill se som demokraternas kandidat i presidentvalet, där brukar Hillary vinna klart. Men jag har hittills inte sett någon omröstning där hon leder över republikanerna John McCain eller Rudy Giuliani när de matchas mot varandra. Det finns säkert någon sådan, men jag har inte sett någon, och jag har sett en hel del.

Svensk media kommer hela tiden fram till valet i november 2008 att hypa demokraternas kandidat, inte minst om det blir Hillary, precis som de gjorde med John Kerry. Sen när republikanerna ändå vinner så blir folk chockade och teorier om valfusk får snabbt fäste. Men den som följer amerikansk politik via amerikansk media inser snabbt att det är republikanerna som har övertaget, som är de troliga vinnarna och att skrällen först inträffar om en demokrat vinner.

Varför är det så svårt för svenska journalister att rapportera lite mer balanserat? Jag klarar av det på min fritid via min dator i Sverige, dom klarar inte av det på heltid på plats i USA.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Precis, undrar om det kommer en uppföljning om denna opinionsundersökningen från cnn.

http://www.cnn.com/2006/POLITICS/06/19/poll.presidential/index.html?section=cnn_latest

Förmodligen inte.

Mathias Sundin sa...

Tänk vad svårt det är föreställa sig en sådan artikel i en svensk tidning.

"Amerikanska folket säger nej till Hillary"

Försök föreställa er den rubriken, det går nästan inte, men motsatsen är inga problem.