2006-06-18

A New Direction for America...?

Som jag skrev häromdagen så har demokraterna bytt slogan till valet i november. Tidigare sa man att den skulle vara något lama och intesägande "Together We Can Do Better". Huvudslogan blir nu istället "A New Direction för America". Även om den också kan kännas lite lam så tror jag den spelar på rätt känslor hos väljarna, precis som den tuffare "Had Enough?" som man också kommer använda.

En slogan måste fånga en vilja hos väljarna och just nu är stora väljargrupper missnöjda med i vilken riktning USA är på väg, så en ny inriktning kommer säkert funka. Naturligtvis måste en slogan fyllas med ett innehåll och här kommer problemen för demokraterna. Just nu lyfter de fram höjda minimilöner, något som bara lär tilltala vänsterväljarna inom demokraterna, det räcker inte för att ta makten i senaten och kongressen. Eller som en repubulikan säger i en kommentar:

"When you're going in circles like the Democrats, it just seems like you're going in a new direction."

Demokraternas stora problem är att väljarna inte har samma åsikter som dom. En ny inriktning som innebär en rejäl vänstersväng kommer inte väljarna vilja se, däremot ett smartare och bättre ledarskap. Men demokraterna saknar starka profiler på det nationella planet. Hillary Clinton är fokuserad på sitt eget senatsval och demokraternas ledare i senaten och kongressen, Harry Reid och Nancy Pelosi, är sällsynt lama.

Inga kommentarer: